ISPLATI LI SE?

Na listi najprecjenjenijih turističkih lokacija svijeta i jedna hrvatska: ‘Ne vrijedi 200 kuna!‘

Žičara u Dubrovniku

 Tonci Plazibat/Cropix
Najprecijenjenijom na svijetu pokazala se popularna Harry Potter tura u londonskom Warner Bros Studiju

Žičara Dubrovnik za koju odrasle osobe trebaju izdvojiti čak 200 kuna za povratnu kartu najprecijenjenija je turistička atrakcija u Hrvatskoj, tvrdi portal SavingSpot koji je proučio recenzije posjetitelja turističkih atrakcija u 134 zemalja objavljenih na Trip Advisoru te budućim putnicima dao dosta dobar pregled ponuda koje moguće baš i nisu najbolja vrijednost za novac.

Najprecijenjenijom na svijetu pokazala se popularna Harry Potter tura u londonskom Warner Bros Studiju koja prema komentarima posjetitelja teško može opravdati 47 funti skupu cijenu ulaznice, a posjetitelji su jednako nezadovoljni bili i preskupim suvenirima pa tako za čarobnjački plašt treba izdvojiti čak 76 funti dok sladoled od karamela košta čak 4.95 funti.

Općenito, pokazalo se kako britanske atrakcije imaju dosta velik problem po pitanju odnosa vrijednosti atrakcija i njihovih cijena pa je među 20 svjetskih najprecijenjenijih atrakcija dospjelo njih devet iz Velike Britanije.

Atrakcije posvećene popularnom čarobnjaku nemaju sreće niti u Sjedinjenim Američkim Državama – dio posvećen Harry Potteru u sklopu Universal Studia Florida također je dospio među 20 najprecijenjenijih turističkih atrakcija.

Autori su se analizom također potrudili praktički za svaku svjetsku destinaciju odabrati po jednu atrakciju koja predstavlja najmanju vrijednost za novac pa je pored dubrovačke žičare na popis dospjela i slovenska Postojnska jama, u Srbiji je izabran Muzej Nikole Tesle, a u BiH Galerija 11/07/95.

Naši susjedi Austrijanci očito previše novca traže za svoju poznatu palaču Schonbrunn, Česi masovno prenaplaćuju Židovsko groblje, u Italiji je najprecijenjenijim izabran Trg Svetog Marka dok su na popis dospjeli i Vatikanski muzeji.

Kad je u pitanju Francuska odabir je pao na Eiffelov toranj, u Škotskoj je to Edinburški dvorac, u Španjolskoj vodeni Siam Park u Costa Adeje, a u Turskoj palača Top Kapi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:08