BLISKA BUDUĆNOST

Kreće eksperiment koji će ukinuti beskonačna čekanja u zračnim lukama

Aerodrom Heathrow

 Barry Lewis/Alamy/Alamy/Profimedia/Barry Lewis/alamy/alamy/profimedia
Oni koji su pristali sudjelovati u pokusu dobili su još i pogodnost korištenja brzih linija za check-in

Najgora stvar u vezi putovanja avionom jesu beskonačna čekanja u redovima, a zahvaljujući pokusu koji se provodi na britanskom Heathrowu, budućnost u kojoj ćemo praktički iz taksija ulaziti u avion i nije toliko daleka, piše britanski TTG Media.

Na tom se aerodromu provodi pokus baziran na dosad najnaprednijoj upotrebi biometričkih podataka za identifikaciju putnika - počeo je u studenom 2022. godine na letovima za Malagu, trajat će šest mjeseci, a podrazumijeva da putnici kod kuće, prije dolaska u zračnu luku, skeniraju svoje lice i sve potrebne dokumente. Po dolasku u zračnu luku ide potvrda kratkim skeniranjem u zasebno postavljenom kiosku koje traje sve skupa nekoliko sekundi. Oni koji su pristali sudjelovati u eksperimentu dobili su još i pogodnost korištenja brzih linija za check-in i prioritetnog ukrcaja što im je svima značajno smanjilo vrijeme provedeno u zračnoj luci, piše TTG.

Osim u Velikoj Britaniji, pokusi se još provode u Dubaiju i na njujorškom JFK aerodromu, ali na Heathrowu su s time otišli najdalje jer je to jedina zračna luka koja omogućava identifikaciju od kuće, nakon koje svakom putniku odobre određeno vremensko razdoblje u kojemu moraju proći kroz kiosk za dodatnu identifikaciju u zračnoj luci.

Taj je kiosk ujedno i najveća mana sustava jer ga putnici percipiraju kao fizičku identifikaciju koja je uz pomoć biometrije trebala biti uklonjena, a postoji problem i za sve putnike koji imaju stare, ne - biometrijske putovnice jer za njih ova mogućnost ne postoji.

Kad će princip biti u potpunosti implementiran te primjenjiv i na ostale letove, zasad nije poznato, no TTG piše kako je budućnost identifikacije u zračnim lukama definitivno vezana uz biometriju čime će aerodromi, osim beskonačnim redovima, doskočiti i problemu nedostatka radne snage.

image

Ilustracija

Marcus Brandt/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:10