STALNO ULAGANJE

Istra je brend svjetskih razmjera, mjesto visoke kvalitete života i sretnih građana

Župan Županije istarske

Premali smo da budemo prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija

Istra je specifična po svojoj izvanrednoj raznolikosti. Gledano zemljopisno, naša regija obuhvaća različite idilične krajolike, od prekrasne obale Jadranskog mora do pitoresknih brdskih sela u unutrašnjosti. Kroz povijest, bili smo mjesto susreta različitih kultura i tradicija, što je obogatilo našu regiju na nevjerojatne načine i stvorilo vrlo važne preduvjete suživota pa smo danas nadaleko prepoznati po svojoj otvorenosti i prihvaćanju različitosti, uz istodobno baštinjenje svojih posebnosti. Istra je danas, između ostalog, prepoznata i kao vrhunska enogastronomska regija, a upravo je to, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju u naše krajeve.

Naša hrana je spoj najboljih sastojaka Mediterana, od maslinova ulja, tartufa, pršuta, sireva i brojnih ribljih jela, koji su samo neki od specijaliteta koji krase naše stolove. Kao što uvijek ističem, premali smo da budemo prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Trendovi se učestalo mijenjaju, gosti su sve zahtjevniji, ali visoki standardi i kvaliteta trebaju biti konstanta želimo li biti konkurentni. Stoga, danas je svakako izazov ne samo zadržati dostignutu razinu, već i kontinuirano podizani ljestvicu, a u čemu važnu ulogu nesumnjivo igra i edukacija. Želimo li znati ispričati našu priču, naše regionalne posebnosti i, prije svega, baštiniti tradiciju i identitet, moramo imati stručne kadrove u ugostiteljstvu i turizmu, kao i u ostalim povezanim djelatnostima.

Kada govorimo o infrastrukturi, na području Istarske županije kontinuirano se ulaže u poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture. Naše ceste, pomorske luke i Zračna luka Pula postaju sve moderniji i povezaniji s ostatkom Hrvatske i Europom. Dovršetak Istarskog ipsilona te izgradnja druge cijevi kroz tunel Učku omogućit će nam još bolju povezanost s tržištima i olakšati pristup posjetiteljima prema našim turističkim destinacijama te potaknuti gospodarski razvoj, te ono najvažnije podići razinu sigurnosti na našoj glavnoj prometnici. Turizam je od vitalnog značaja za našu regiju, i to je jasno svim gospodarstvenicima. S obalom koja se proteže na gotovo 500 kilometara, Istra je prava oaza za ljubitelje mora i sunca, ali danas postaje imperativ pitanje dugoročno održivog razvoja te jača svijest važnosti očuvanja prirode. Upravo zato ulažemo u projekte koji promiču ekološku svijest i očuvanje našeg okoliša kako bismo dali naš obim u osiguravanju prirode za našu djecu i buduće generacije koje zaslužuju uživati u ljepotama Istre u kojima mi danas uživamo.

Poljoprivreda predstavlja srce Istre i ona ima duboko ukorijenjenu tradiciju u istarskom čovjeku. Naši vinogradi, maslinici i povrtnjaci proizvode vrhunske proizvode koji se cijene diljem svijeta i koji svako malo osvajaju i prestižne međunarodne nagrade koje dodatno potvrđuju kvalitetu. Istra je, tako, punih sedam godina bila najbolja maslinarska regija na svijetu, prema izboru renomiranog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei. Uspjeh istarskih maslinara nije slučajan već je, uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Zahvaljujući edukacijama u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Nakon Istarskog pršuta, Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Oznakom izvornosti na razini EU lani smo uspjeli zaštiti i Meso istarskog goveda - našeg boškarina. U proceduri je zaštita i Istarskog ovčjeg sira i istarskog meda, a u pripremi i zaštita Istarske kobasice. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

Promatrajući Istarsku županiju iz daljine i uzimajući sve naše posebnosti u obzir, mogu s iskrenim zadovoljstvom reći kako Istra ima svijetlu budućnost pred sobom. Na svima nama je da nastavimo putem razvoja i napretka kako bi naša Istra i dalje bila brend svjetskih razmjera, te mjesto visoke kvalitete života, te sretnih i zadovoljnih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:36