STRUČNJACI SAVJETUJU

Česi najavili masovno trošenje na Jadranu: ‘Ljudi, ovo ljeto potrošite sve kune koje imate!‘

Turisti u Makarskoj

 Ivo Ravlic/Cropix
Rokovi za zamjenu kuna mogli bi se mijenjati, a tako bi se mogli mijenjati i iznosi naknada - kazao je za češki iDnes financijski stručnjak Jakub Krátký

Česi bi ove godine na Jadranu mogli trošiti kao ludi, nakon što ih posljednjih dana putem medija financijskih stručnjaci savjetuju da potroše sve kune koje imaju.

Razlog je, naravno, činjenica da je ovo posljednja godina u kojoj Hrvatska ima nacionalnu valutu jer od siječnja 2023. uvodimo euro, a iako će i nakon toga biti moguće kune zamijeniti za druge valute, češki financijski stručnjaci svoje sugrađane upozoravaju da će rok za zamjenu kune za neku drugu valutu bez naknade biti ograničen pa ih je onda najboje potrošiti ili zamijeniti što prije.

- Definitivno bih češkim turistima savjetovao da ovog ljeta potroše sve novčanice i kovanice kuna koje posjeduju. Rokovi za zamjenu kuna mogli bi se mijenjati, a tako bi se mogli mijenjati i iznosi naknada - kazao je za češki iDnes financijski stručnjak Jakub Krátký.

Naime, Česi navode kako prema pravilima, hrvatske institucije moraju omogućiti zamjenu kuna za eure bez naknade tijekom prvih šest mjeseci od uvođenja eura, a nakon toga moći će uvesti naplatu naknade čime će se zamjena manje isplatiti. Kad prođe istek od godine dana od uvođenja eura, hrvatske banke više neće pružati uslugu zamjene kune za euro, pišu Česi.

Također, upozorava ih se da će svi oni koji u posjet Hrvatskoj stignu od rujna nadalje primjetiti kako u zemlji postoji obveza dvojnog navođenja cijena.

- Dvojno navođenje počet će tijekom rujna kad će cijene biti izražene u kunama i euru i zadržat će se najmanje do kraja 2023. godine. Ova mjera služit će potrošačima kako bi mogli provejriti da nije došlo do nekih odskakanja u cijenama - kazala je za iDnes ekonomistica iz Raiffeissen grupe Zrinka Živković Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 17:49