HIT DESTINACIJA

Britanci: Ovaj hrvatski grad morate vidjeti prije nego što umrete. I ne, nije riječ o Dubrovniku!

 Bozidar Vukicevic/Cropix
‘Gužve su manje nego u Dubrovniku, a dok pijete kavu pogled je veličanstven...‘

Prevelike gužve u turističkim odredištima, rat, pandemija i klimatske promjene natjerale su turiste, osobito Generaciju Z ili zoomere, da omiljena odredišta poput Pariza i Provanse zamijene s Lyonom i Kalabrijom. Britanski Telegraph sastavio je ‘bucket list‘ za putovanja, odnosno popis destinacija koje želite posjetiti prije nego što umrete.

Donedavno su na toj listi bili drevni Egipat, Machu Picchu, Sankt Peterburg, Route 66, ali vremena se mijenjaju. Ono što je bilo zanimljivo prije nekoliko godina, sada je pomalo zastarjela ideja. Uslijed turbulencija koje prolazimo zadnjih godina - pandemija, klimatska kriza, rat, prekomjerni turizam - neke su destinacije postale manje poželjne. S popisa je uklonjeno i najpopularnije turističko odredište u Hrvatskoj - Dubrovnik.

Umjesto bisera s krajnjeg juga Hrvatske, koji je doživio dodatni turistički procvat zbog ‘Igara prijestolja‘, koje su se snimale u gradu, Telegraph preporučuje - Split.

image

Split

Nikola Vilic/Cropix
image

Panorama Splita

Vojko Basic/ Cropix

Pišu kako je Dubrovnik 2011. privukao oko 600.000 posjetitelja, a do 2019. imao ih je godišnje 1,5 milijuna. U privlačenju gostiju značajnu ulogu odigrala je serija ‘Igra prijestolja‘, koja se snimala među srednjovjekovnim zidinama grada.

Kako piše Telegraph, takve brojke bile su previše za grad čija populacija broji tek 43.000 stanovnika. Ako želite manje gužve, ali ipak istraživati povijest i osjetiti šarm Jadrana, sjeverozapadno od Dubrovnika čeka vas Split, napominje Telegraph.

Pogled s terasa kafića puca na otok Brač, a Dioklecijanova palača pamti rimskog cara koji je grad nazivao domom. Pritom nećete gledati gužve na svakom drugom uglu. Telegraph podsjeća na letove iz Manchestera prema Splitu peko easyJeta i na hotel Dioklecijan s pet zvjezdica, gdje noćenje po osobi stoji oko 1.140 eura.

Što se ostalih država tiče, na novom popisu Telegrapha se tako umjesto popularne obale Amalfi i slikovitog Positana preporučuje regija Kalabrija i ljetovalište Tropea s pješčanim plažama.

image

Tropea u Kalabriji

Tommaso Di Girolamo/Photononstop Via Afp
image

Tropea, Kalabrija

Nicolas Thibaut/Photononstop Via Afp

Umjesto putovanja transsibirskom željeznicom kroz Rusiju, koja povezuje Moskvu i Vladivostok, preporučuje se Glacier Express, poznat kao ‘najsporiji express na svijetu‘, koji nudi predivnu vožnju kroz Švicarsku.

Ruska kultura je u doglednoj budućnosti izgubljena za Zapad, iako je dom najslavnijoj operi i baletu u svijetu. Šteta jest, ali ne i nepremostiva, piše Telegraph, jer zamjenu za Moskvu može ponuditi Beč s bogatom opernom baštinom u svojoj Staatsoper.

Od ostalih destinacije izdvajamo Veronu (umjesto Venecije), Valenciju (umjesto Barcelone), španjolsku Extremaduru (umjesto Provanse) te Tunis (umjesto Libije).

image

Glacier Express kroz Švicarsku

Emilie Chaix/Photononstop Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:23