Spašavaju život

Muškarac ste i imate više od 40 godina? Prevenirajte bolesti odlaskom na ova četiri osnovna pregleda

prof.dr.sc. Hrvoje Pintarić, dr.med.spec. interne medicine

 Branimir Kralj
Ako samo jednom godišnje provjere svoje zdravstveno stanje, mogu na vrijeme smanjiti rizike od nastanka komplikacija koje mogu ugroziti kvalitetu života

Muškarci nerijetko izbjegavaju odlaziti liječniku sve dok to zbilja ne moraju. Briga o zdravlju im jednostavno nije prioritet, što dokazuju i mnoge studije.

Prema podacima Eurostata, 38 posto muškaraca u Hrvatskoj 2020. uopće nije posjetilo liječnika, za razliku od Hrvatica koje su to napravile jednom ili dvaput godišnje.

Slična situacija je i u ostatku svijeta. U anketi Američke akademije obiteljskih liječnika, 55 posto muškaraca je priznalo da tijekom prethodne godine nije obavilo fizikalni pregled, iako je 40 posto njih imalo jedno ili više kroničnih zdravstvenih stanja. Oko 38 posto ih priznaje da ide liječniku samo kada su izrazito bolesni, u slučaju da simptomi ne nestanu sami od sebe ili dok ih na kontrolu ne nagovori ženska osoba.

Cijena koju "plaćaju" neredovitim odlaskom liječniku može biti itekako visoka, posebice kod muškaraca u 40-im i 50-im godinama, odnosno u periodu života u kojem tijela počinju gubiti mišićnu masu, postaju sklonija debljanju zbog čega se posljednično povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2.

Ako samo jednom godišnje provjere svoje zdravstveno stanje, muškarci mogu na vrijeme prevenirati, otkriti i liječiti bolesti i tako smanjiti rizike od nastanka komplikacija koje mogu ugroziti kvalitetu života. Pretrage koji bi svaki muškarac trebao obaviti jednom godišnje su laboratorijska dijagnostika (nakon 40. godine uključujući i PSA tumorski marker prostate), ultrazvuk abdomena, EKG s očitanjem te pregled internista sa zaključnim mišljenjem i preporukom za eventualnu daljnju obradu.

Laboratorijska dijagnostika

image

prof.dr.sc. Željko Romić, laboratorij Poliklinike MEDIKOL

Branimir Kralj

Osnovne laboratorijske pretrage potrebno je napraviti jednom godišnje, a rezultat može utvrditi postojanje neravnoteže u funkciji organizma ili pojedinih organa. No, kako se pripremiti?

Stručnjaci preporučuju da se krv vadi ujutro, potrebno je biti natašte, no prije pregleda se smije piti obična voda.

Jedna od vodećih poliklinika u Hrvatskoj, Poliklinika MEDIKOL, osigurava kvalitetnu laboratorijsku dijagnostiku koji uključuje više od 300 različitih pretraga, od osnovnih hematoloških do specifičnih poput ženskih i muških spolnih hormona (pri planiranju trudnoće je svakako bitan Anti-Mullerov hormon koji ukazuje na funkciju i rezerve jajnika), metabolita, alergijskih pretraga (ihhalatornih i nutritivnih), pretraga s područja transfuziologije (krvna grupa i RH faktor).

Većina pretraga gotova je u roku od samo sat i pol od vađenja krvi, a laboratorij trostruko ispunjava stroge kontrole kvalitete rada koje tijekom čitave godine provode Hrvatski centar za vrednovanje kvalitete u laboratorijskoj medicini i Njemačko društvo za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu za sve pretrage koje se rade u laboratoriju.

Ultrazvučna dijagnostika

Maligne bolesti kod osoba mlađih od 65 godina uzrokuju preko 40 posto svih smrti u toj dobi, a glavni uzročnici smrtnosti su rak pluća, debelog crijeva i završnog crijeva.

No, sistematski pregled koji uključuje i ultrazvuk abdomena te prostate (za muškarce iznad 40 godina) i testisa (za muškarce do 35 godina koji češće obolijevaju od raka testisa) može pomoći u prevenciji bolesti i pravodobnom liječenju.

image
Shutterstock

Riječ je o kratkom i bezbolnom pregledu u kojem se koriste zvučni valovi da bi se otkrila upala slijepog crijeva, bubrežni kamenac, upala žučnog mjehura, kila, žučni kamenac, bubrežne ciste, bolesti jetre, povećana slezena, upala gušterače te ostale moguće patologije.

Na pretragu je potrebno doći natašte te, ovisno o preporuci liječnika, a pacijent ne bi trebao konzumirati hranu osam do 12 sati prije ultrazvuka. Isto tako, dan prije je poželjno izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, gazirana pića, grah, kupus, prženo i pohano meso, grickalice i rafinirane slatkiše koji mogu otežati pretragu.

UZV dijagnostiku obavljaju kvalitetni zdravstveni djelatnici pomoću moderne tehnologije i potpune diskrecije, sve u svrhu zadovoljstva i psiho-fizičkog blagostanja pacijenta.

Specijalistički pregled

Individualni sistematski pregled uključuje i internistički pregled koji podrazumijeva analizu općeg zdravstvenog stanja osobe te obuhvaća razgovor pacijenta s liječnikom o razlozima dolaska, povijesti bolesti ako je ima i općenito o njegovom zdravlju.

Internistički pregled uključuje:

  1. mjerenje krvnog tlaka
  2. EKG (elektrokardiogram) s očitanjem
  3. fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta
  4. razgovor i preporuku za eventualno liječenje

Ovakav pregled je prvi korak u prevenciji ili dijagnosticiranju bolesti, posebice ako muškarac ima sumnje koje želi provjeriti sa stručnjakom za specijalističke preglede.

Poliklinika MEDIKOL ima u ponudi i kardiološku obradu, koja uključuje UZV srca te po potrebi i ergometriju te holtere tlaka i srca.

image

Ergometrija

Branimir Kralj

Magnetska rezonancija

Za još bolji uvid u stanje organizma, može se učiniti MR 3T screening cijelog tijela.

Dijagnostički postupak se izvodi na MR uređaju jakosti 3 Tesle koji omogućava orijentacijsku analizu struktura cijeloga tijela. Pregledom je obuhvaćena analiza struktura: glave, vrata, grudnih organa (toraksa), trbuha (abdomena), zdjelice te zglobno-mišićnih struktura gornjih i donjih ekstremiteta. Postupak se preporučuje osobama koje žele procijeniti svoje zdravstveno stanje, a traje oko sat i pol vremena. Po izvršenom dijagnostičkom postupku u slučaju pronalaženja patoloških promjena, neki rezultati budu dovoljno jasni, dok za neke bude preporučena daljnja obrada. Postupak je kontraindiciran u osoba s elektrostimulatorom (pacemaker) te osoba u kojih postoji sumnja na metalno strano tijelo u oku.

Prednosti snimanja na uređaju jačine 3T u odnosu na slabije uređaje su:

  1. široki otvor i kratki tunel, pogodno za osobe sklone klaustrofobiji;
  2. kraće vrijeme snimanja te smanjena buka aparata za više od 80 posto;
  3. visoka kvaliteta slike čime se smanjuje potreba za korištenjem kontrastnog sredstva;
  4. detekcija izrazito malih lezija pri dijagnosticiranju patoloških stanja koja se inače ne vide na manje snažnim uređajima.
image

MR 3T

Branimir Kralj

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom MEDIKOL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:03