Go Home Annie

Nova horor videoigra upravo se stvara u Novskoj. Pričali smo s autorima

Mladen Bošnjak

 Misfit Village
Za projekt su dobili i 75 tisuća kuna od HAVC-a, na prvom natječaju za sufinanciranje proizvodnje videoigara

Nova horor videoigra proizvedena u Hrvatskoj upravo se stvara u Novskoj, a zvat će se "Go Home Annie". Radi se o igri kojoj će u fokusu biti zagonetke. Protagonistica Annie nađe se pred stravičnom kućom, u koju ulazi i istražuje ju. Pronalazi kameru i otkriva da pomoću nje može vidjeti objekte iz paralelne stvarnosti te tako rješavati probleme. Kasnije se saznaje da je kuća tek dio većeg sustava, ogromnog hangara... A da je Annie zaposlenica organizacije koja rekreira paranormalne događaje, pa je u hangaru bila već nebrojeno puta...

- Igra se iz prvog lica, a priča nije linearna, odnosno njezin razvoj ovisi o odlukama igrača. Cijela je priča smještena u već postojeći SCP Foundation svijet. SCP Foundation je zapravo fikcionalna tajna organizacija, web stranica koja izgleda kao da ste naišli na tajni FBI-ov dokument. Ona funkcionira na Wiki, odnosno open source principu, pa svatko tko želi može pisati nove priče, ali i preuzimati postojeće. Takvih priča ima na tisuće. Tako da smo mi dijelove priče za "Annie" preuzeli upravo iz tog zanimljivog univerzuma – uvodi nas u priču Mladen Bošnjak, vlasnik obrta Misfit Village 2.0, koji proizvodi ovu videoigru. Za projekt su dobili i 75 tisuća kuna od HAVC-a, koji je je nedavno objavio rezultate svojeg prvog natječaja za sufinanciranje proizvodnje videoigara.

Prva demo verzija videoigre je gotova. - A sada razmišljamo hoćemo li tražiti izdavača ili ju ipak plasirati sami – govori Mladen, koji na "Go Home Annie" radi dvije godine, s time da je posljednjih devet mjeseci rad intenzivan, dok se prije njome bavio hobistički.

- Inače sam u videoigrama od rane mladosti, a nakon pet godina rada u branši sam odlučio pokrenuti vlastiti obrt. Preselio sam iz Zagreba u Novsku zbog posla. Tu radim u inkubatoru Pismo, koji je, otkako je otvoren, postao hrvatski centar za gaming. "Go Home Annie" je prva videoigra koja će biti baš moja, na tom projektu sam zadužen za vizualni dio, priču, a sa mnom rade i programer te 3D artist, dok surađujemo i s glumcima koji daju svoj glas likovima – priča Mladen, dodajući kako im je upravo "Annie" najvažniji dio posla, ali rade i manje klijentske poslove. Često su oni vezani za virtualnu stvarnost; brojne firme, često muzeji, žele u svojim ponudama imati iskustva u tome formatu, a radi se o trendu koji samo raste.

Mladenu je želja da videoigra bude objavljena već ove godine, i to na Noć vještica.

- No to je okvirni plan. Pokušavamo nadići prosjek, napraviti nešto što će doista biti vanredno. Najvažnije je imati dobru priču, što imamo. Igra će otprilike trajati tri sata. Za razvijanje nečeg takvog vam treba godina do dvije ako na tome radite osam sati svaki dan. Sve ovisi koliko ste posvećeni cilju. Ako, primjerice, radite mobilnu igru, to može trajati samo tri mjeseca. A neki kompleksniji projekti mogu ići i do pet godina – govori Mladen.

Pred njime i timom su sada dvije mogućnosti: mogu plasirati svoju igru sami i nadati se da će igrači prepoznati kvalitetu, ili se pak odlučiti na nekog izdavača koji već ima svoju uhodanu mrežu i sistem rada.

- U cijeloj je priči marketing od iznimne, možda i ključne važnosti. To je najvažniji razlog zašto je dobro imati izdavača; oni mogu dati svoju ekspertizu, znaju prema kojoj publici usmjeriti cijeli projekt. No, s druge strane, s obzirom na to da smo dobili novac od HAVC-a, što nam olakšava cijeli proces, možda i sami objavimo igru jer tako zadržavamo sve prihode – tumači Mladen, dodajući da još nisu definirali tržišnu cijenu proizvoda, no da pretpostavlja da će videoigra koštati oko 20 eura. - S time da bismo onda, ovisno o prihodima, voljeli napraviti i verziju za konzolu – dodaje.

Iznimno mu je drago da su i hrvatske institucije prepoznale važnost videoigara.

- Ne samo kao osoba koja dugo radi u industriji, nego i kao igrač videoigara, bih rekao da su one definitivno umjetnost i da doprinose kulturi neke sredine. Drago mi je da se to sve više shvaća tako. Ovdje u Novskoj jednom mjesečno imamo sastanke na kojima firme koje su u Pismu jedna drugoj predstavljaju svoj rad, savjetujemo se... I prema tome što vidim mogu reći da se radi o industriji i niši koje mahnito rastu i imaju svijetlu budućnost – priča Mladen, dodajući da je sjajna stvar što danas i manje tvrtke mogu biti konkurentne te izdati vlastite naslove. Posebno mu je drago što se u inkubatoru Pismo paralelno razvija još jedna horor igra, na njoj radi tvrtka Solitude Trooper. Baš prošle godine objavljen je i Saint Kotar, uspješni projekt firme Red Martyr, koja ga je realizirala uz pomoć Kickstarter kampanje. Žanrovski je to priča također bliska dvama projektima iz Novske; ona prati dva svećenika koja iz Budimpešte dolaze u Gorski kotar, pa pri tome nestaje njima bliska ženska osoba. Horor kao žanr, čini se, ne cvjeta samo na hrvatskoj političkoj, nego i gaming sceni, no zbog potonjeg možda dođemo i na dobar glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:09