THE GAME AWARDS 2022

Akcijsko-avanturistički RPG Elden Ring proglašen najboljom igrom godine te najbolje režiranom igrom

Pored nagrada za najbolju igru i režiju, Elden Ring nagrađen je i za umjetničku viziju, a proglašen je i najboljim RPG-om

 Handout/AFP/Profimedia
Najviše nagrada, njih šest, kući je poni God of War Ragnarök. Među njima se ističe ona za najbolju izvedbu koja je otišla glumcu Christopheru Judgeu

Akcijsko-avanturistički RPG Elden Ring proglašen je najboljom igrom na dodjeli nagrada The Game Awards koja se ove godine održala u petak u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu. Pored nagrade za najbolju igru, Elden Ring nagrađen je i za režiju te umjetničku viziju, a proglašen je i najboljim RPG-om.

Najviše je nagrada, međutim, kući ponijela akcijska avantura God of War Ragnarök - njih šest. Naslov za koji je zaslužan studio za razvoj Santa Monica nagrađen je za narativ, glazbu koju je skladao kompozitor Bear McCreary, dizajn zvuka i inovacije u pristupačnosti. glumac Christopher Judge koji igra Kratosa u Ragnaröku dobio je nagradu za najbolju izvedbu, a igra je proglašena i najboljom akcijskom/avanturističkom igrom.

Akcijska avantura Stray osvojila je nagradu za najbolju debitantsku igru i najbolju nezavisnu igru, avanturistička igra As Dusk Falls proglašena je najboljom društveno-angažiranom igrom, MMORPG Final Fantasy XIV kući nosi nagradu za najbolju "beskrajnu" igru, a igra sakupljanja kartica Marvel Snap najbolja je igra za mobitele.

Spomenimo još i da je Bayonetta 3 osvojila nagradu za najbolju akcijsku igru, MultiVersus za najbolju borbenu igru, Gran Turismo 7 za najbolju sportsku, odnosno najbolju igru utrkivanja, Mario + Rabbids Sparks of Hope za najbolju simulaciju, odnosno strategiju, Splatoon 3 za najbolju multiplayer igru, a pucačina Valorant najboljom esports igrom.

Animirana igrana serija Arcane proglašena je najboljom adaptacijom neke videoigre u neki drugi medij, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom najočekivanijom igrom. Jaccob "yay" Whiteaker proglašen je najboljim esportašem, a Ludwig Ahgren najboljim stvarateljem sadržaja.

Dodjela nagrada The Game Awards (TGA) postoji od 2014. godine, a pokrenuo ju je kanadski novinar i televizijski voditelj Geoff Keighley. TGA je nasljednik dodjele nagrada Spike Video Game Awards koje su se dodjeljivale od 2003. do 2013. godine, a koje je također producirao Keighley.

TGA se nastoji pozicionirati kao gejmerski pandan Oscarima, glamuroznoj dodjeli nagrada koju od 1929. godine organizira Akademija za filmsku umjetnost i znanost (AMPAS). Međutim, za razliku od Oscara, koji su strukovna nagrada, TGA je zapravo kritičarska, budući da za pobjednike glasaju mediji, točnije njih više od 100. Pravi gaming pandan Oscarima zapravo je dodjela nagrada Game Developers Choice Awards jer nagrade dodjeljuje struka.

TGA je zapravo kombinacija dodjele nagrada i promotivnog događaja, budući da su tijekom same dodjele promovirane igre u nastanku i dolasku. Keighley je prije same dodjele rekao da će tijekom samog događaja koji se održao u kazalištu Microsoft u Los Angelesu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji biti riječi o više od 50 igara te da će između 30 i 40 igara na dodjeli pokazati nekakav novi sadržaj.

Među novim igrama koje su najavljene na ovogodišnjoj dodjeli nagrada TGA, najviše su pompe izazvali naslovi Death Stranding 2, nastavak istoimene hvaljene igre japanskog dizajnera i redatelja Hidea Kojime, te Hades II, nastavak istoimene uspješnice studija za razvoj Supergiant Games.

Nažalost, ovogodišnju dodjelu nagrada obilježio je jedan pomalo bizaran incident. Dok je redatelj igre Elden Ring i predsjednik studija za razvoj From Software Hidetaka Miyazaki primao nagradu za najbolju igru, nepoznati se mladić popeo na pozornicu kazališta Microsoft te ustvrdio da bi za najbolju igru htio nominirati "svog reformiranog ortodoksnog rabina Billa Clintona". Prema pisanju medija, incident je trajao otprilike 13 sekundi, a osiguranje je mladića potom uklonilo s pozornice. Keighley je kasnije rekao da je mladić uhićen. Mediji su nakon dodjele izvijestili da je mladić priznao da je planirao izvesti spomenutu psinu te da ju je osmislio sa svojim prijateljima.

U želji da gejming i igre približi mainstream publici, Keighley se i ove godine oslonio na Hollywood. Slavni glumac Al Pacino uručio je nagradu za najbolju izvedbu uručila dobitniku Christopheru Judgeu, a u dodjeli su sudjelovali i glumac Pedro Pascal te glumica Bella Ramsey koji igraju glavne uloge u televizijskoj adaptaciji hvaljene videoigre The Last of Us.

Na dodjeli su nastupili irski kantautor Hozier, američka pjevačica Halsey te spomenuti McCreary. Hozier je izveo pjesmu Blood Upon Snow iz God of War Ragnaröka dok je Halsey otpjevala pjesmu Lilith iz nadolazeće igre Diablo 4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:31