‘POTONULO BLAGO JADRANA‘

U knjizi su i podaci o sudbinama nekih aviona koji su završili na dnu Jadrana u ratnom vihoru Drugog svjetskog rata

 /Press
Zaljubljenici u zrakoplovstvo i povjesničari u knjizi će pronaći podatke o sudbinama nekih aviona koji su također završili na dnu Jadrana u ratnom vihoru Drugog svjetskog rata

U knjizi Danijela Frke "Potonulo blago Jadrana" (Naklada Val/Hanza Media 2023.) može se čitati od 75 zarona od Savudrije do Prevlake, olupine sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, 590 stranica, 70 originalnih ilustracija Danijela Frke, 1000 fotografija, 80 karata s kordinatama, nevjerojatne priče i nova otkrića, pravila ponašanja ronjenja na olupinama, originalni dizajn.

Kome je namijenjena ova knjiga?

Ova je knjiga namijenjena svim roniocima koje zanimaju olupine na istočnoj obali Jadrana. U njoj će naći sve potrebne podatke o mjestu ronjenja na čak 75 lokacija, uvjetima u moru kao i o zanimljivim detaljima na koje vrijedi obratiti pozornost za vrijeme ronjenja. Namijenjena je i onima koji se bave proučavanjem povijesti pomorstva, jer će u njoj naći mnoštvo podataka o zanimljivim podvodnim nalazima, o sudbinama pojedinih brodova te o mjestima gdje se danas nalaze. Zaljubljenici u zrakoplovstvo i povjesničari u njoj će pronaći podatke o sudbinama nekih aviona koji su također završili na dnu Jadrana u ratnom vihoru Drugog svjetskog rata.

Osnovni kriterij za izbor brodova koji su prikazani u ovoj knjizi bio je njihova povijesna važnost i zanimljivost, budući da su opisani neki brodovi do kojih je ronjenje, uglavnom radi dubine, vrlo zahtjevno. Nadalje, opisani su i brodovi koji se nalaze u zaštićenim područjima, što znači da se ronjenje na tim lokalitetima može obavljati uz poseban nadzor, ili je čak i posve zabranjeno.

Prikazani su brodovi i avioni do kojih nije teško zaroniti i početnicima koji se tek upoznaju s tajnama podvodnog svijeta. Svi podvodni lokaliteti obrađeni u ovoj knjizi, kao i oni koji čekaju neku drugu priliku, javno su dobro i bogatstvo društva kojem pripadaju, te plave grobnice koje zaslužuju isključivo poštovanje i brigu kao našu civilizacijsku obavezu.

Zašto istražujemo?

Što očekivati?

Većini ovih lokaliteta zajedničko je da su popularni među roniocima koji posjećuju olupine. Prema dosadašnjem iskustvu, ronilački centri daju na svojim "briefinzima" (dogovor prije ronjenja) samo najosnovnije, a često i netočne podatke o olupini, što je posljedica nepostojanja bilo kakve literature o toj temi. Mnogi ne znaju o njoj ispričati čak niti najosnovnije podatke. Za nas koji ih istražujemo olupine znače mnogo više. One su podvodna kulturna baština koja ne samo da su obilježje jednog prošlog vremena nego predstavljaju eksponate velikog podvodnog muzeja i potencijalni su predmet budućih istraživanja. Nastojimo stoga svakoj olupini dati i povijesnu dimenziju, "udahnuti joj dušu", ispričati o njoj sve ono što možemo saznati, nikad ne zatvarajući vrata novim otkrićima i spoznajama.

Neka ovo djelo bude poticaj onima koji dolaze da dalje šire priču o muzeju na dnu Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:08