NOVO IZDANJE HIT KNJIGE

Spektakularna otkrića poput slučajnog pronalaska bombardera iz 2. svjetskog rata kod Žirja, među 75 su olupina

Danijel Frka

 /Press
U knjizi ‘Potonulo blago Jadrana‘ prikazujemo 75 olupina na čitavom području hrvatskog dijela Jadrana, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na ulazu u bokokotorski zaljev.

Izašla je knjiga ‘Potonulo blago Jadrana‘ (izdavači su Naklada Val/Hanza Media 2023.). Autor je knjige Danijel Frka.

Prema nekim procjenama, uz istočnu obalu Jadrana je u proteklih tri tisuće godina potopljeno više od dvije tisuće brodova. Knjiga "Potonulo blago Jadrana" donosi nam priče o 75 potonulih brodova i vojnih aviona na lokacijama od Savudrije do Prevlake. Treća je to knjiga u seriji ronilačkih vodiča koje je osmislio i napisao Danijel Frka, podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac.

Uvod

U posljednjih 20 godina na temu ronilačkog vodiča po olupinama potopljenih brodova i zrakoplova u Jadranskom moru objavljene su dvije knjige. Prvu knjigu, "Tajne Jadrana" napisali smo Jasen Mesić i ja u vremenu 2000.-2001., a 2002. godine izdala ju je izdavačka kuća Adamić iz Rijeke. Knjiga je sadržavala opise 24 tada najpoznatije olupine Jadrana. Knjiga je primljena vrlo dobro od čitateljske publike pa je prevedena na talijanski, njemački, engleski, slovenski, češki i mađarski jezik. Točno deset godina kasnije, tj. 2012. godine isti autori i isti izdavač objavili su novu knjigu "Blago Jadrana" s 56 olupina uzduž istočne obale Jadrana, od kojih je jedna olupina, mala podmornica tipa "Molch" zapravo bila u talijanskim vodama, točnije kod mjesta Sistiana blizu Trsta. Ova je knjiga imala, osim hrvatskog, i svoje englesko i njemačko izdanje, a naposljetku talijansko izdanje objavila je sljednica "Adamića", riječka izdavačka kuća "Naklada Val".

Knjiga se pokazala apsolutnim hitom među domaćim i stranim roniocima. Ipak, u narednih desetak godina, službeni i amaterski ronilački timovi pronašli su u Jadranu niz novih, do tada uglavnom nepoznatih olupina. Neka su otkrića bila doista spektakularna, poput slučajnog pronalaska obrušavajućeg bombardera Ju-87R Stuka iz 2. svjetskog rata kod Žirja, zatim sve češći nalazi američkih bombardera oko otoka Visate istraživanje potonulih brodova kod Palagruže. Za pronalazak nekih od njih, primjerice za olupine brodova Regolo i Jakljan, zaslužan je bio i naš ronilački tim, ekipa sastavljena od entuzijasta i mojih dobrih prijatelja Marina, Grege, Jurice, Gabrijela i drugih. Nakon knjige "Blago Jadrana" iz 2012., nastavio sam s prikupljanjem povijesnih i podmorskih foto materijala pa sam vrlo brzo raspolagao materijalima za tridesetak novih olupina. Tako se u međuvremenu rodila ideja o novoj knjizi, koja je trebala biti nastavak ili drugi dio knjige "Blago Jadrana".

image

Danijel Frka

Danijel Frka/Danijel Frka

U međuvremenu je hrvatsko izdanje "Blaga Jadrana" do 2022. godine posve rasprodano, a potražnja za njom je i dalje postojala. Zato mi je direktor "Naklade Val" Dragan Ogurlić, inače veliki zaljubljenik u more i naš primorski kraj, predložio da krenemo na novo, prošireno izdanje "Blaga Jadrana"gdje ćemo ponoviti stare i uključiti "nove" olupine. Ideja mi se svidjela od prve, no znao sam da ovaj puta knjigu moram napisati sam, jer je Jasen Mesić, moj dosadašnji koautor na knjigama "Tajne Jadrana" i "Blago Jadrana", u međuvremenu zaplovio u diplomatske vode i napustio svoju karijeru profesionalnog podvodnog arheologa. Tako je započeo moj samostalni rad na novom izdanju pod nazivom "Potopljeno blago Jadrana", koje simbolički povezuje sve olupine iz dosadašnjih knjiga, s onima koje čitateljima prikazujemo po prvi puta.

U knjizi prikazujemo 75 olupina na čitavom području hrvatskog dijela Jadrana, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na ulazu u bokokotorski zaljev. Kako bismo zadržali broj stranica u nekom prihvatljivom okviru, neke sam olupine iz prošlih izdanja odlučio isključiti kako bih napravio mjesta za tridesetak novih. Radi se uglavnom o olupinama iz vremena antike, čiji su lokaliteti pokriveni čeličnim kavezima te kao takvi nisu posebno atraktivni za ronjenje. Osim toga, antički lokaliteti po broju sačuvanih i neoštećenih lokacija zaslužuju posebnu knjigu, koja nije predmetom mojeg zanimanja jer sam se u svojem radu koncentrirao na novovjeke brodove iz razdoblja posljednja tri stoljeća. Pa ipak, i tu sam napravio iznimku s lokalitetom Letavica kod Šimuna na Pagu, gdje se radi o zaista prekrasnom i netaknutom rimskom brodolomu s teretom amfora. Ovaj lokalitet, za razliku od sličnih nalaza, slijedom dogovora s nadležnim ustanovama i primjenom suvremenih nadzornih sredstava, nije pokriven zaštitnim kavezom jer se nalazi blizu ronilačkog centra čiji vlasnik je otkrio i prijavio nalazište te mu je u interesu da čuva i svojim gostima pokazuje netaknut antički brodolom.

Činjenica je da su u protekla tri desetljeća locirane i službeno evidentirane gotovo sve velike olupine na dnu Jadrana. Stoga sam u knjigu uključio niz manjih olupina koje su do sada bile nepoznate javnosti, ali ipak svaka od njih ima svoju povijest i svoju priču, često vrlo potresnu i povezanu s velikim tragedijama sudionika i njihovih porodica. I te su olupine dio naše pomorske povijesti i zaslužuju da se ne zaborave, a ronjenje na nekima od njih svakako je atraktivnije kada se prethodno sazna njihova povijest.

Naravno, i ovaj put ostalo je još dosta olupina koje iz ovog ili onog razloga nisu uključene u knjigu. Za neke nisam dospio temeljito istražiti njihovu povijest, na nekima još nisam uspio zaroniti a neke su mi bile nedostupne, ali osnovni je razlog bio taj što bi knjiga nabubrila do nemogućeg broja stranica.

image

Danijel Frka

/Press

Posao na novoj knjizi bio je zaista opsežan. Ne samo da su mnoge teme koje se ponavljaju iz prošlog izdanja dopunjene novim podacima i fotografijama, nego je trebalo izraditi opise i odabrati fotografije te nacrtati ilustracije za tridesetak novih olupina, što bi samo po sebi odgovaralo obujmu jedne knjige. Tako je knjiga "Potonulo blago Jadrana" narasla na preko 550 stranica u boji, što po obujmu odgovara jednoj većoj monografiji. Pa ipak, zahvaljujući prvenstveno entuzijazmu direktora Ogurlića, velikoj vještini dizajnera Ivice Oreba, i našoj zajedničkoj nepokolebljivoj velikoj vjeri u uspjeh ovog projekta, pred Vama se nalazi posve nova knjiga. Ona će biti osnažena, i još vidljivija, partnerskom suradnjom s velikom kućom kao što je Hanza Media i Jutarnji list.

Knjiga je podijeljena na poglavlja po geografskoj lokaciji olupina. Kao i u prošlom izdanju, svaka olupina predstavljena je uvodnom ilustracijom ili fotografijom na dvije stranice s osnovnim podacima i korisnim informacijama vezanim za ronjenje. Slijedi tekst s fotografijama kroz koje je prikazana njena povijest, način kako je dospjela na morsko dno te njeno današnje stanje. U svojem radu, za olupine na kojima nisam osobno ronio, posebice one koje su vrlo duboko (više od 80 metara), koristio sam se podvodnim fotografijama drugih podvodnih fotografa istraživača, mojih prijatelja kojima sam neizmjerno zahvalan na njihovim prilozima za knjigu.

image

Danijel Frka

/Press

Oduvijek sam smatrao da podmorje Jadrana s potonulim olupinama predstavlja jedinstven hrvatski podmorski muzej. Zato je namjena ove knjige da bude Vašim vodičem kroz jedan dio tog hrvatskog podmorskog muzeja, da kod Vas probudi osjećaj ponosa na bogatu povijesnu i kulturnu baštinu koju imamo u podmorju našeg Jadrana, ali iznad svega, da upozori na potrebu čuvanja i kvalitetnog vrednovanja tog podmorskog blaga. "Potonulo blago Jadrana" je mali, ali konkretan prilog osnaženju hrvatske pomorske orijentacije, koji otvara vrata domaćim i stranim turistima – roniocima, posjetiteljima hrvatskog podmorskog muzeja, kako bi uživo mogli razgledati to naše blago. No za razliku od klasičnih muzeja u kojima su eksponati zaštićeni staklenim vitrinama pa nikome ne pada na pamet da iz njih nešto otuđi, u podmorskom muzeju razni suveniri su nadohvat ruke, pa je na savjesti voditelja ronjenja kao i svakog posjetitelja da se njihova posjeta ograniči isključivo na razgledavanje, fotografiranje i snimanje. Jačanje kolektivne svijesti o potrebi očuvanja naše podmorske baštine treba biti zadatak svakog ronioca koji posjećuje olupine.

image

Danijel Frka

/Press

Čvrsto vjerujem da je "Potonulo blago Jadrana"jedan od najboljih načina predstavljanja i pravilnog vrednovanja još uvijek nedovoljno iskorištenog turističkog potencijala hrvatske kulturne i povijesne baštine u podmorju Jadrana. Zato uživajte u čitanju i ronjenju!

image

Danijel Frka

/Press

Knjigu „Potonulo blago Jadrana“ možete naručiti na broj telefona 01/2255 374, na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., potražiti na prodajnim mjestima Tisak medije, VBZ-a i Znanja ili na www.naklada-val.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12