O ‘BLAGU JADRANA‘

‘I onaj koji nikada nije zaronio stječe dojam da upravo u tom trenutku roni na istoj olupini...‘

 /Press
Izašla je knjiga ‘Potonulo blago Jadrana‘. Donosimo komentare knjige ‘Blago Jadrana‘ čiji je koautor Danijel Frka (knjigu je napisao s Jasenom Mesićem)

Izašla je knjiga ‘Potonulo blago Jadrana‘ (izdavači su Naklada Val/Hanza Media 2023.).

Prema nekim procjenama, uz istočnu obalu Jadrana je u proteklih tri tisuće godina potopljeno više od dvije tisuće brodova. Knjiga "Potonulo blago Jadrana" donosi nam priče o 75 potonulih brodova i vojnih aviona na lokacijama od Savudrije do Prevlake. Treća je to knjiga u seriji ronilačkih vodiča koje je osmislio i napisao Danijel Frka, podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac.

Donosimo neke od komentara prethodne knjige "Blago Jadrana" (2013.)

Sva kulturna blaga istočnog Jadrana temeljito su dokumentirana u novoj, atraktivnoj knjizi "Blago Jadrana" Danijela Frke i Jasena Mesića, u izdanju izdavačke kuće Adamić iz Rijeke... Spektakularna knjiga, a upravo ilustracije, majstorski rad Danijela Frke, čine knjigu dodatno čarobnom.

Magazin GLOBUS

Ovaj "ronilački vodič" bi se s punim pravom mogao nazvati i "mapom skrivenoga blaga hrvatskog turizma"... Svaki u knjizi opisani lokalitet, osim prvorazredne povijesno-turističke atrakcije, ujedno predstavlja i spomenik određenoj bitki i njenim žrtvama, ali i vremenu i ideologijama koje su dovele do tih stradavanja.

Danijel Tatić, magazin VOJNA POVIJEST

image

S 57

/Press

"Blago Jadrana" više i točnije govori o nama, o našem narodu, kulturi i povijesti nego cjelokupna naša politika novijeg datuma.

VEČERNJI LIST

Težište knjige je na novovjekim olupinama i one čine najveći dio njena sadržaja, iako su autori uključili i desetak lokacija antičkih brodoloma, koji su od strane Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda zaštićeni i kao takvi pripremljeni za predstavljanje podvodnim turistima.

Magazin SCUBAlife

Zahvaljujući Danijelu Frki i Jasenu Mesiću i onaj koji nikada nije zaronio stječe dojam da upravo u tom trenutku roni na istoj olupini.

NOVI LIST

image

Pa lestro

/Press

Blago Jadrana svojevrsna je "Biblija" za ronioce koje zanima Jadransko podmorje... ali ujedno budi zanimanje ne-ronilaca, koje će možda privući tom uzbudljivom i zahvalnom "hobiju", impresivnom i onima koji nikada nisu ronili.

Dr. Zvonimir Freivogel, iz recenzije

Ronilački turizam bitan je doprinos hrvatskoj ekonomiji, a ova knjiga reprezentativno doprinosi promociji hrvatske baštine.

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Knjiga "Zakladi Jadrana" - potapljaški vodič po razbitinah hrvaškega Jadrana zelo je primerna kot božično-novoletno darilo!

Divepoint Nemo, Ljubljana

Ovo je prekrasna knjiga. Posjedujem je već dugo i uspio sam zaroniti na neke (nekoliko) opisanih olupina. Opisuje i fotogenične olupine u rekreacijskim dubinama ronjenja, kao i odredišta za ekspedicije. Za dubinske lovce knjiga se spušta na azurno plave dubine od 120 m.

Falk Wieland, Tauchparadies Kroatien

Zbog iznimnog odjeka i interesa koji su pobudile u ronilačkoj zajednici dosadašnji Vodiči su prevedeni i objavljeni na šest jezika. U knjigama Danijela Frke nepomične olupine ponovo su zaplovile i oživjele u jednom novom i sada beskrajnom moru.

Jurica Bezak, Viši konzervator arheolog, Hrvatski restauratorski zavod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:05