LOVCI NA PARANORMALNO

Zašto teoretičari zavjera i ufolozi hrle u mali gradić u Švedskoj: Ovdje se u arhivu 4 km pod zemljom čuvaju...‘

Arhive neobjašnjivog (AFU), Norrkoping, Švedska

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia/Jonathan Nackstrand/afp/profimedia
‘Pokušavamo dobiti što više informacija o neriješenim znanstvenim misterijama kako bismo ih učinili dostupnima svijetu‘

Novinski članci i knjige, svjedočanstva ljudi koji tvrde da su putovali na Veneru ili Mjesec - paranormalne pojave imaju svoju knjižnicu četiri kilometra pod zemljom u gradu Norrköpingu u Švedskoj koja privlači povjesničare i znatiželjnike iz cijelog svijeta.
Clas Svahn (65) i Anders Liljegren (73) nisu ni vjernici ni praznovjerni, ali se vole predstavljati kao "radoznali istraživači nepoznatog" kada govore o svojoj arhivi skupljanoj tijekom 50 godina, koja se bavi "neobjašnjivim".
Knjige čine glavninu njihove zbirke, koja uključuje više originalnih dokumenata kao što su svjedočanstva na magnetskim vrpcama i fotografije duhova, a sve na 700 četvornih metara njihove udruge i knjižnice nazvane Arhive neobjašnjivog (AFU).
"Ono što gradimo ovdje u AFU-u je depozit znanja", kaže Svahn, koji uvjerava da je njihova improvizirana knjižnica najveća te vrste na svijetu.
"Pokušavamo dobiti što više informacija o neriješenim znanstvenim misterijama kako bismo ih učinili dostupnima svijetu." Godišnje ga, kaže, posjeti oko 300 ljudi, ali samo uz najavu.
Te se arhive digitaliziraju, a velik dio dokumenata već je moguće pregledati na serveru, pod uvjetom da imate pristupne šifre - koje arhivisti rado dijele.
Greg Eghigian, profesor povijesti i bioetike na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, prešao je Atlantik kako bi ‘uronio‘ u prostorije AFU-a u sklopu svog istraživanja za knjigu o povijesti fenomena NLO-a.
"Radio sam u nebrojenim arhivima u Europi, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrijeme provedeno u AFU-u bilo je nedvojbeno najfascinantnije i najproduktivnije", rekao je za AFP.
Proučavanje NLO-a dugo je stigmatizirano, ali postaje sve prihvaćenije polje znanstvenog istraživanja.
U rujnu 2023. NASA se službeno pridružila potrazi za NLO-ima, rekavši da ta disciplina zahtijeva "rigorozan pristup utemeljen na dokazima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:03