POSEBNO IZDANJE

Specijalni paket: U četvrtak uz novine objavljujemo i zbirku jedanaest priča najboljih autora Jutarnjeg lista

Knjiga se za 25 kuna može kupiti u paketu s našim novinama, a donosi priče Slavenke Drakulić, Tanje Mravak, Tomića, Pavičića i drugih

U četvrtak, 18. kolovoza, uz dnevno izdanje Jutarnjeg lista, a kao posebno izdanje našeg magazina za kulturu Svijet kulture, objavljujemo i knjigu "Kratke priče", koja se za 25 kuna može kupiti u paketu s našim novinama. Zbirku priča uredio je Ivica Buljan, urednik subotnjeg Magazina Jutarnjeg lista, a kao art direktorica potpisuje je Vesna Veselić.

U zbirci jedanaest "Kratkih priča" objavljujemo, redom, priču Dalibora Šimprage "Crnozemac", Ivice Ivaniševića "Doktore, pomozite, ako Boga znate", Tanje Mravak "Neka bolest", Ante Tomića "Harač, rajo, harač!", Željka Ivanjeka "Pisani mačak", Filipa Pavića "Čovjek opasnih zabluda", Tanje Tolić "Što ću reći tijelu koje sam napustio", Slavenke Drakulić "Tako bez topline", Srđana Sandića "(Ne)dostupnost", Edija Jurkovića "Čovjek kojem su države dolazile pod prozor" te "Izvješaj o nesreći" Jurice Pavičića.

Tanja Mravak poznata je, vrsna kratkopričašica ("Moramo razgovarati", "Naša žena"), a u priči "Neka bolest" piše o udovcu, muškarcu sazdanu od grubosti, koji kćerinu pažnju nit‘ vidi nit‘ cijeni, baš kao što, lako vjerojatno, slične geste brižnosti upućene njemu nije primjećivao ni u pokojne žene. Riječ je o ocu koji kćeri nema za uputiti lijepu riječ, ali se po selu hvališe njezinim uspjesnima. No, kćer je izrasla u ženu koja više ne može ili ne želi tolerirati takav odnos...

Rivalstvo sestara

Riječanin Edi Jurković kojem je nedavno izašla (peta) monografija "Kad je život bio novi val", u novoobjavljenoj priči "Čovjek kojem su države dolazile pod prozor" piše o stogodišnjaku koji je "povijest grada", koji se ne miče iz rodne kuće i gleda kako se – povijest događa ispred njegovih vrata, a u "(Ne)Dostupnosti" Srđan Sandić, novinar Glorije Glama i stalni suradnik Svijeta kulture, donosi netipičnu ljubavnu priču o emotivnim burama pripovjedača.

Dugogodišnji novinar Jutarnjeg lista i književnik Željko Ivanjek u "Pisanom mačku" govori o neobičnom slučaju koji se desio u jednom zagrebačkom kvartu, dok u priči omiljenog pisca i kolumnista Jutarnjeg Ante Tomića "Harač, rajo, harač!" jedan Grgo razgovara s đavlom, a tu se pojavljuju i Mujo, Hamzo i Omer.

"Tako bez topline" Slavenke Drakulić, najpoznatije hrvatske književnice u svijetu i dugogodišnje kolumnistice i suradnice Jutarnjeg lista, pomalo je mračna priča o cjeloživotnom rivalstvu dviju sestara, a "Doktore, pomozite, ako Boga znate" Ivice Ivaniševića govori o neobičnom susretu liječnika opće prakse, ateista, i jednog finog, sijedog gospodina koji nenajavljeno dolazi u ordinaciju.

"Što ću reći tijelu koje sam napustio" urednice rubrike Kritičar u Svijetu kulture Jutarnjeg lista te kulture u Globusu Tanje Tolić prati sudbinu dvojice braće na izbjegličkom putu od Homsa u Siriji do obećane zemlje "tete Angele Merkel". Jurica Pavičić pak u "Izvještaju o nesreći" prati više desetljeća jedne obitelji čije je sudbine obilježila jedna prometna nesreća i zatvorska kazna kao konzekvenca te nesreće. Dalibor Šimpraga urednik je rubrike Kultura u Jutarnjem listu, nedavno je objavio "Izvještaj o generaciji", portret generacije koja danas živi svoje "srednje godine", a u priči "Crnozemac", u istom tonu, piše o maminom sinu, romanopiscu u nastajanju, koji od lošeg braka bježi u Jemen, snatreći da će baš tamo, usred višegodišnjeg rata, među gladnima, sjediti i pisati roman.

Orvelijanska atmosfera

Filip Pavić, novinar i reporter Jutarnjeg lista mlađe generacije, u priči "Čovjek opasnih zabluda" piše o muškarcu koji je došao u Ministarstvo činjenica da mu tamo stručnjak (za monaške skakavce!) procijeni je li on čovjek opasnih zabluda… Pavićev lik ima podužu listu zabluda, "ali više ne odlazi na te dijelove YouTubea". Pavićeva priča kroki je recentnog vremena u kojem trgovci tepisima glasno i samouvjereno oponiraju znanstvenim paradigmama.

Pisana ponešto u orvelijanskoj atmosferi, jer Ministarstvo činjenica tu je da kroji pravdu i sudi. Ironična je i prema struci nad kojom zadnju riječ ima politika (svake godine gledamo kako u turističkoj sezoni, primjerice, virus iščezne). Kako kaže prodavač tepiha, "Struka uvijek kaže jedno, pa onda za tjedan dana nešto drugo…" Sve je pod kontrolom dok nestručnjaci polažu zakletvu, mrmljaju "Intelektualno se stidim, iz dubine svoga kognitivnog aparata što sam doveo u pitanje Struku …"

Sve su priče, osim "Izvještaja o nesreći" Jurice Pavičića, prvi put objavljene upravo u ovoj knjizi. "Izvještaj o nesreći" Jurice Pavičića izašao je prethodno u njegovoj zbirci "Brod u dvorištu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:04