TRILOGIJA 'MILLENIUM'

Pokojni Stieg Larsson ostavio nedovršen i četvrti roman

Larssonova partnerica, Eva Gabrielsson, ističe kako ima preko 200 stranica četvrte knjige koju bi, ako joj piščeva obitelj dopusti, ona voljela dovršiti

STOCKHOLM - Pokojni Stieg Larsson, popularni švedski pisac , ostavio je još jedan četvrti, no nedovršeni roman, tako barem tvrdi njegova nekadašnja partnerica Eva Gabrielsson u svojoj nedavno objavljenoj knjizi. Isto tako, navodi kako bi ona vrlo rado završila Larssonovo posljednje djelo.

Gibrielsson je s Larssonom živjela 30 godina prije nego što je umro od infarkta 2004., godinu dana prije nego što je objavljena prva knjiga njegove popularne trilogije 'Millenium' . Larsson je, navodno, na prijenosnom računalu ostavio oko 200 stranica nove knjige koju bi ona mogla završiti, ako joj njegova obitelj dozvoli.

Naime, Gibrielsson se s Larssonovim ocem i bratom spori oko prava na piščevo djelo i prihode jer s njime bila u vanbračnoj zajednici, no on nije ostavio oporuku. U svojoj knjizi koju je napisala zajedno s francuskom novinarkom Marie-Francoise Colombani, Gabrielsson navodi kako je više puta predložila piščevoj obitelji da ona uredi Larssonova djela te da joj dopuste da dovrši posljednju knjigu, ali su je odbili.

Nije željela otkriti o čemu se radi u knjizi, no priznala je kako se Larssonova cyber-heroina Lisbeth Salander 'postupno oslobađa svojih demona i neprijatelja'.

Larsonova je trilogija 'Millenium' postala popularna sredinom 2005. kada je objavljena prva knjiga 'Muškarci koji mrze žene'. Nakon velikog uspjeha prvog dijela uslijedili su i 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku'.

Ističe kako su suživot nje i Larssona te njihovo zajedničko iskustvo integralni dio knjiga. Gabrielsson je otkrila kako je Pipi Duga Čarapa bila Larssonu vjerojatno najveća inspiracija za lik Salander koja isto tako nosi i neke njegove osobine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 22:21