NOVI ROMAN

Pisac koji je radio na najnovijem Matrixu objavio roman o ljubavnoj priči u doba Prvoga svjetskoga rata

Aleksandar Hemon, Chicago, 2013.

 Brian Cassella/Zuma Press/Profimedia/Brian Cassella/zuma Press/profimedia
Aleksandar Hemon, čija djela često tematiziraju izbjeglištvo te pitanje identiteta, i sam je iskusio život migranta. Rođen je u Sarajevu, no živi u SAD-u

Bosansko-američki pisac Aleksandar Hemon, možda najpoznatiji po kratkim pričama i romanima koji tematiziraju izbjeglištvo, život migranta, pitanje identiteta i doma te po radu na najnovijem, četvrtom nastavku franšize "Matrix" Lane Wachowski, u netom objavljenoj knjizi "The World and All That It Holds" pripovijeda o tajnom ljubavničkom odnosu Rafaela Pinta i vojnika Osmana. Rafael je bečki student koji uslijed Prvog svjetskog rata dane provodi u Sarajevu, u ljekarni koju je naslijedio od oca, no atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda njegov život odvodi u potpuno neočekivanom smjeru. Ratna zbivanja i dolazak u Galiciju (današnja zapadna Ukrajina) na Rafaelov put dovode bosanskog vojnika muslimanskog podrijetla koji će ostaviti duboki trag u njegovu životu. Priča Pinta, ali i čitatelja, vodi na veliko putovanje sve do dalekog Shanghaija, otkrio je Hemon u intervjuu za NPR.

"The World and All That It Holds" Hemenov je četvrti roman. Prethodili su mu "The Making of Zombie Wars" iz 2015., "The Lazarus Project" (zahvaljujući kojem je bio finalist za nagradu National Book Award) iz 2008. te "Nowhere Man" iz 2002. godine. Osim romana autor je eseja, publicističkih knjiga te kratkih priča.

Svoju prvu kratku priču na engleskome jeziku "The Sorge Spy Ring" (priča je objavljena u zbirci "The Question of Bruno" 2000. godine, iste godine kada je pisac postao američki državljanin), napisao je tri godine po dolasku u Sjedinjene Američke Države, u kojima Hemon, rođeni Sarajlija, živi od 1992. godine. Iako se, kada se uputio u Chicago na novinarski program razmjene, u toj zemlji namjeravao zadržati samo kratko, kao i njegovom protagonistu Rafaelu, rat mu je pomrsio planove pa je Hemon zatražio I dobio status političkog izbjeglice.

O svom odrastanju u Sarajevu te kasnijem imigrantskom životu u Sjedinjenim Američkim Državama progovorio je i u memoaru "The Book of My Lives" iz 2013. godine.

Kao što je Jutarnji pisao, Hemon je uz Lanu Wachowski te Davida Mitchella radio na scenariju filma "Matrix: Resurrections", a s Mitchellom I Wachowski surađivao je i na znanstveno-fantastičnoj seriji Sense8.

"David Mitchell, pak, ima vrlo impresivan um, maštu, a način na koji razmišlja, koncipira narativ i likove je poseban. Puno sam od njega po tom pitanju naučio. Ja razmišljam narativno nešto drugačije. Lana je, očigledno, briljantna. Ne samo u konstrukciji narativa, već i u vizualnom smislu. Njezina je vizualna mašta nešto što ja nemam, tako da se mi međusobno jako dobro nadopunjujemo i pisanje tog scenarija je za mene bilo jako ugodno iskustvo", komentirao je uslijed snimanja filma Hemon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:25