PROMOCIJA BEZ SLIKA

Olivera Balašević u Osijeku predstavila svoju knjigu; mediji nisu smjeli snimati scenski nastup

Đorđe i Olivera Balašević, arhiva

 Tea Cimas/Cropix/Cropix
Bilo je to prvo predstavljanje njezine knjige u Hrvatskoj, a upriličeno je u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku

Olivera Balašević, poznatija kao udovica prerano preminulog 'Panonskog mornara' Đorđa Balaševića, u Osijeku je u petak predstavila svoju knjigu 'Planeta dvorište', koju je izdala još u prosincu 2019. godine. Bilo je to prvo predstavljanje njezine knjige u Hrvatskoj, a upriličeno je u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku gdje se okupilo nešto više od stotinu zainteresiranih građana.

Očekivalo bi se, naravno, da objavu teksta o ovom događaju prate i fotografije s promocije, no njih na žalost nema. Autorica, naime, nije dopustila fotografsko i video snimanje scenskog dijela predstavljanja u kojem će, kako stoji u pozivu kojeg su mediji dobili za ovaj događaj, ''Olivera Balašević predstaviti svoju knjigu Planeta dvorište te scenskim prikazom odlomaka iz knjige dočarati dijelove svoje priče.''

Organizatori su nam objasnili kako autorica ne dopušta snimanje tog scenskog nastupa, u biti njezinog monologa, koji navodno traje nekih 40-45 minuta, ali da će nakon toga biti dostupna za snimanje, izjave, potpisivanje knjiga... S obzirom da su neke kolege fotoreporteri i snimatelji imali i kasnije medijske obveze pokušalo se naći rješenje da im se omogući da svoj posao obave barem na početku tog scenskog nastupa i odrade kratko snimanje u trajanju od 2-3 minute. No, ti pokušaji i zamolbe bili su uzaludni. Olivera Balašević ostala je ustrajna u svojoj odluci i zato uz ovaj tekst nema fotografija s ovog događaja.

Razlozi zbog kojih gospođa Balašević nije dopustila snimanje scenskog nastupa nisu nam poznati, pa ne znamo je li i u ovom slučaju riječ o zaštiti, ovaj put njezinih, autorskih prava, kao što je slučaj sa zabranama javnog objavljivanja privatnih snimaka pjesama njezinog pokojnog supruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:00