LIJEČNIK I KNJIŽEVNIK

Neven Orhel, autor medicinskog trilera ‘Uzbuna na odjelu na rak‘ koji je 1980-ih bio veliki hit, umro je u 76. godini

Neven Orhel snimljen 2014. godine

 Tomislava Kristo/Cropix/Cropix
Roman je prvi puta objavljen 1983. godine u biblioteci Hit koju je uređivao Zlatko Crnković i prodan je u za danas nevjerojatnoj nakladi od 150.000 primjeraka

Autor romana "Uzbuna na odjelu za rak" Neven Orhel, koji je prvi puta objavljen 1983. godine u biblioteci Hit koju je uređivao Zlatko Crnković i koji je prodan u za danas nevjerojatnoj nakladi od 150.000 primjeraka, umro je u nedjelju u Zagrebu u 76. godini. Knjiga je doživjela četiri izdanja, prevedena je na slovački, češki i poljski, a po njoj su Slovaci 1991. snimili televizijski film u dva dijela koji je bio toliko popularan da se deset godina neprestano reprizirao.

Neven Orhel bio je liječnik a svoj roman prvijenac objavio je u 36. godini. "Uzbuna na odjelu za rak" se čita kao scenarij za krajnje uzbudljiv film koji se događa na mnoštvu lokacija razbacanih po cijelome svijetu. Radnja se kreće vrlo brzo; pacijenti oboljeli od zloćudnog sarkoma na raznim stranama svijeta iznenada ozdrave nakon što prebole teške infekcije - poput tifusa ili upale pluća. Slučajnost, čudo ili matrica u kojoj treba potražiti lijek? Ubrzo u priči izranja glavni, snažni ženski lik, mlada liječnica Ana Donovan čiji je otac, nekadašnji predstojnik upravo odjela za onkologiju jedne zagrebačke bolnice, također životno ugrožen...

”Ja sam još zapanjen uspjehom tog romana. Koji je s čitateljima kliknuo iz jednog posve drugog razloga nego što sam ja očekivao. Mislio sam da će se svi uhvatiti tog eksperimentalnog načina liječenja raka. No kod publike je najveći emotivni naboj nosila činjenica da se glavna junakinja - doktorica Ana Donovan - bori za život bolesnog oca. I tu je nastalo to nešto čudesno što je dovelo do velikog uspjeha te knjige koju su čitali i oni koji ne vole takve, žanrovske romane, i vrlo obrazovani i neobrazovani, svi! Sjećam se kako je sa mnom za Start radio intervju Konstantin Miles, veliki intervjuist toga doba, i rekao mi je kako se nevoljko primio čitanja mog romana jer mu žanr trilera nije ležao. Knjigu je čitao samo zbog toga što se tada prodavala ‘kao alva’. I na kraju mu se jako svidjela”, prisjetio se Neven Orhel u intervjuu za Globus 2014. godine a u povodu objavljivanja svog, tada novog kriminalističkog romana "Iskra" koji je izašao kod Frakture.

Neven Orhel rođen je 1947. u Zagrebu. Studij medicinu upisao je još kao 17-godišnjak a diplomirao je s 22 godine. Bio je najmlađi koji je diplomirao medicinu u tadašnjoj Jugoslaviji. Od 1973. do 1975. studirao je akupunkturu u Parizu te se usavršava u Kini, Japanu i Njemačkoj. Niz je godina vodi privatnu ordinaciju za liječenje bolesti vena. Objavio je još romane: Ponoćni susret (1985.), Ostavština (1989.) i Noćna pjesma (2001.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:20