5 KNJIGA KOJE USKORO IZLAZE

Neke od knjiga koje iščekujemo u 2024.: Ferić piše o posljedicama masakra i bračnim odnosima, Nora Verde o odrastanju u Splitu 80-ih...

Olga Tokarczuk, Barcelona

 Lorena Sopêna/Contactophoto/Profimedia/Lorena Sopêna/contactophoto/profimedia
Kažu da u romanu ‘Istjerivanje ‘ poljska nobelovka otkriva čitateljima istine o svijetu koje ili ne vidimo ili ne želimo priznati

Odabrali smo za vas pet knjiga koje iščekujemo u 2024. godini.

Nora Verde "Vatrene ulice" (OceanMore)

Rukopis romana radnog naziva "Vatrene ulice" svoj fokus usmjerava na život mladih pripadnika splitske supkulture u predratno vrijeme kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća u kojemu njihov zanos, želje i planove za realizacijom mladenačkih ljubavi, uživanja u bezbrižnosti i slobodi prekida politička i društvena kriza koja u to vrijeme potresa Jugoslaviju. Umjesto mira i slobodnog života, njihova svakodnevica postaju neizvjesnost i strah od rata koji se neminovno približava.

Dorta Jagić, "Kafić ‘Dan‘" (Ljevak)

U romanu "Kafić ‘Dan‘" Dorta Jagić tematizira pobunu – pobunu protiv svake vrste nasilja, od nasilja dnevnih pravila, dnevnog životarenja "po dužnosti", do pobune protiv tragično često prešućivanog obiteljskog nasilja.

Naposljetku, autoričin je svojevrsni kredo i jezgra njezina umjetničkog bića i strastvena, konstruktivna pobuna protiv književnih pravila.

Zoran Ferić "Spiderman" (V.B.Z.)

Zbirka od deset priča, "Spiderman" je ujedno i naslov zadnje i najdulje priče. Priče iz ove knjige nastajale su u razdoblju od desetak godina, paralelno s Ferićevim romanima "Na osami blizu mora" i "Putujuće kazalište." Tematski su raznorodne, od posljedica masakra u Baćinu kraj Dubice koji se dogodio za vrijeme Domovinskog rata, preko teme o bračnim odnosima koja se proteže gotovo kroz sve priče, avantura s radionica kreativnog pisanja, ili pak o jednoj zanimljivoj noći u Meksiku. S ovom zbirkom priča Ferić se nakon dvadeset godina i pet romana vraća žanru s kojim je prije tridesetak godina ušao u književnost.

image

Zagreb, 221122.
Tvornica Kulture.
Predstavljanje romana Zorana Ferica Dok prelazis rijeku.
Na fotografiji: Zoran Feric.
Foto: Lucija Ocko/CROPIX

Lucija Ocko/Cropix

Olga Tokarczuk - "Istjerivanje" (prijevod Mladen Martić, Fraktura)

"Istjerivanje" je roman o Mieczysławu Wojniczu, studentu iz Lavova koji dolazi u misteriozno lječilište Görbersdorf gdje upoznaje druge pacijente, ali i povijest lječilišta. Roman za koji kažu da u njemu poljska nobelovka otkriva čitateljima istine o svijetu koje ili ne vidimo ili ne želimo priznati.

Shehan Karunatilaka "Sedam mjeseci Maalija Almeidija" (prijevod Ana Josić, Lumen)

Dobitnik Bookera za 2022., metafizički triler, noir o zagrobnom životu. Radnja romana događa se u doba građanskog rata u Šri Lanki, početkom 1990-ih, prati ratnog fotografa, homoseksualca i kockara Maalija Almeidu koji se budi – mrtav. No, dobiva sedam mjeseci da razriješi misterij svoje smrti i pritom pomogne u otkrivanju fotografija koje će uzdrmati ratom razorenu Šri Lanku. I u fabuli, kao i stilu, očite su književne usporedbe s magičnim realizmom Salmana Rushdieja i Gabriela Garcíe Márqueza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:28