VOLUMINOZNO DJELO

Milko Valent romanom na nevjerojatnih 1400 stranica osvojio prvu književnu nagradu Zaklade HAZU

Boris Nemec, Velimir Neidhardt, Milko Valent i Marina Stancl
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Roman u izmjeni makro i mikro perspektive paralelno prati individualnu i socijalnu dimenziju propadanja suvremene civilizacije, rekao je akademik Krešimir Nemec

ZAGREB - Književna nagrada "Stipan Bilić-Prcić" Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koja se ove godine dodjeljuje prvi put, u srijedu je u palači HAZU u Zagrebu svečano uručena književniku Milku Valentu za roman "Umjetne suze".

Akademik Krešimir Nemec u obrazloženju nagrade istaknuo je kako je voluminozni roman "Umjetne suze" razorna kritička analiza hrvatskoga i europskog društva na početku 21. stoljeća. "Pedantnim i preciznim vođenjem radnje kroz 1400 stranica, autor podastire dubok, beskompromisan i uznemirujući uvod u suvremenu zbilju", rekao je Nemec dodavši kako je ta zbilja obilježena općom hipokrizijom, krizom međuljudskih odnosa i moralnih vrijednosti te tjeskobom, poplavom kiča te potpunim nedostatkom empatije i društvene solidarnosti.

Roman u izmjeni makro i mikro perspektive paralelno prati, kako je rekao, individualnu i socijalnu dimenziju propadanja suvremene civilizacije.

Naglasio je kako glavni junak osjetljivo reagira i na stanje u tranzicijskoj Hrvatskoj, zemlji koja je, kako je rekao, devastirana korupcijom, divljom privatizacijom, društvenom disharmonijom i nataloženim kolektivnim frustracijama.

"Realiziran kao raskošna polifona orkestracija glasova, s obiljem literarnih citata i reminiscencija te s brojnim inovativnim rješenjima, Valentov roman 'Umjetne suze' nesumnjivo predstavlja veliki dobitak za hrvatsku književnost", rekao je akademik Nemec.

Milko Valent zahvalio je na nagradi istaknuvši kako je Akademija središte kulture, znanosti i umjetnosti.

Prigodno o HAZU i njezinim zakladama govorili su i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić te predsjednik Upravnoga odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Niedhardt.

Milko Valent rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Pisao je u gotovo svim literarnim žanrovima, a u velikom opusu posebno se ističu drame "Gola Europa" i "Ground Zero" te romani "Clown" i "Play station, dušo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:31