Knjiga Tanje Rudež

Kako sam razgovarala s najvećim svjetskim znanstvenicima i što sam od njih naučila

Među brojnim sugovornicima Tanje Rudež je i Ivan Đikić
 Matija Djanjesic/Cropix
Znanstvena novinarka Jutarnjeg lista objavila je knjigu intervjua i reportaža pod nazivom "Moji znanstveni junaci"

Izdavačka kuća In. Tri iz Zagreba, specijalizirana za izdanja iz popularne znanosti, objavila je knjigu "Moji znanstveni junaci: priče o ljudima koji stvaraju sutrašnjicu" autorice Tanje Rudež, dugogodišnje znanstvene novinarke Jutarnjeg lista. Prvi dio knjige sadrži intervjue i reportaže koje je autorica objavila u Jutarnjem listu od 2016. do 2020. godine, među njima i razgovore s nobelovcima Edvardom Moserom i Kipom Thorneom, fizičarem Carlom Rovellijem, neuroznanstvenicom Lisom Genovom, Papinim klimatskim ambasadorom Hansom Joachimom Schellnhuberom, ali i svjetski uspješnim hrvatskim znanstvenicima Ivanom Đikićem, Igorom Rudanom, Draženom Prelecom, Nenadom Šestanom i drugima. Drugi dio knjige zbirka je kolumni "Moji znanstveni junaci", posvećenih inspirativnim osobama iz svijeta znanosti, poput Marie Curie, Charlesa Darwina i Richarda Feynmana, koje je autorica posljednjih godina pisala u prilogu Svijet Nedjeljnog Jutarnjeg lista.

Mnogi nobelovci

- Proteklih pet godina u Jutarnjem listu objavila sam neke od svojih najboljih intervjua i reportaža, a oni su kako to u novinarstvu često biva, 'živjeli' samo nekoliko dana. Kako bih svojim člancima omogućila da traju dulje od nekoliko dana, obratila sam se Ivanu Kraljeviću, vlasniku izdavačke kuće In. Tri iz Zagreba i jednom od osnivača sada već kultnih 'Skeptika u pubu'. Ivanu se jako svidjela ideja o knjizi mojih članaka i kolumni - rekla nam je Tanja Rudež. A uz neke od priča u knjizi "Moji znanstveni junaci" vežu se zanimljive anegdote. - Primjerice, Hansa Joachima Schellnhubera, jednog od najpoznatijih svjetskih klimatologa i 'Papina klimatskog ambasadora' upoznala sam u avionu tijekom leta na klimatsku konferenciju u Marrakechu u studenom 2016. godine.

image
Knjigu je objavila izdavačka kuća Tri iz Zagreba

Anegdota iz aviona

Sjedio je uz mene, a obratila sam mu se kad su turbulencije zatresle avion, što me uvijek uplaši. Ukratko, s profesorom Schellnhuberom sam napravila intervju na koji sam i danas jako ponosna, a i on je bio zadovoljan pa me iduće godine na Klimatskoj konferenciji u Bonnu prepoznao kao 'novinarku iz aviona' - istaknula je naša sugovornica.

Znanstvena novinarka Tanja Rudež diplomirala je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a znanstvenim novinarstvom bavi se od kraja 80-ih.

Dosad je, kao autorica i koautorica, objavila četiri knjige iz popularne znanosti.Britansko udruženje znanstvenih pisaca (ABSW) proglasilo ju je 2015. godine najboljom europskom znanstvenom novinarkom. Godine 2016. dobila je Kavli stipendiju što je dodjeljuju Zaklada Kavli i Svjetska federacija znanstvenih novinara (WFSJ), a 2017. nagradu "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:54