SVJEŽA VODA ZA CVIJEĆE

Bila je na listi najprodavanijih knjiga po Figaro Littéraire, a sada je stigla i u Hrvatsku

Valerie Perrin

 Pascal Ito
Valérie Perrin bavila se različitim poslovima, kao scenaristica radila je s kultnim francuskim redateljem Claudeom Leloucheom (On + Ona)

Violette Toussaint čuvarica je groblja u malome mjestu u Burgundiji. S mnogo se ljubavi brine o groblju, a svakodnevicu joj ispunjavaju ožalošćeni posjetitelji i zabavni kolege – trojica grobara, tri pogrebnika i svećenik, svatko sa svojim dirljivim i urnebesnim ispovijedima.

No, Violetteinu rutinu jednoga dana prekida detektiv Julien Seul, koji dolazi na groblje s urnom svoje pokojne majke koju, prema majčino oporuci, mora položiti na grob potpunog neznanca. Priča o tajnoj ljubavi Julienove majke, ispisana na stranicama njezina dnevnika, kao i vrijeme koje Violette i Julien sve više provode zajedno, malo-pomalo rušit će zid koji je Violette godinama pažljivo gradila oko sebe. Jer, i ona sama duboko u sebi čuva bolnu tajnu i nije sigurna je li spremna otvoriti svoje srce Julienu.

"Svježa voda za cvijeće" drugi je roman nagrađivane francuske književnice Valérie Perrin. Osim na vječno aktualne teme – tugu, nadu, gubitak, ljubav, Perrin u ovoj knjizi nježno dodiruje i sve one male stvari koje život čine vrijednim življenja i, na mjestu koje naizgled pripada mrtvima, poetičnim jezikom ispisuje odu životu. Nakladnik je Sonatina, a hrvatski prijevod potpisuje Maja Ručević.

image

Svježa voda za cvijeće

Sonatina

Valérie Perrin (1967.) francuska je književnica rođena na istoku Francuske, a odrasla u Burgundiji. Autorica je triju romana: "Les oubliés du dimanche" (2015.), "Svježa voda za cvijeće" (2018.) i "Trois" (2021.). No, iako su sva tri postigla velik uspjeh kod publike, međunarodno priznanje donio joj je drugi roman, "Svježa voda za cvijeće", za koji je osvojila nagrade Prix Maison de la Presse (2018.) i Prix des Lecteurs au livre de poche (2019.). Figaro Littéraire uvrstio je Perrin među deset najprodavanijih autora u Francuskoj u 2019. godini, a u Italiji je "Svježa voda za cvijeće" bio najprodavaniji roman u 2020. Preveden je na više od trideset jezika, a u pripremi je i miniserija.

Prije nego što se posvetila pisanju, Valérie Perrin bavila se različitim poslovima. Ipak, u njezinoj se karijeri svakako ističe razdoblje od 2010. do 2018. godine kada je kao scenaristica radila s kultnim francuskim redateljem Claudeom Leloucheom, s kojim potpisuje scenarije za nekoliko filmova:" Salaud, on t'aime" (2013.), "On + Ona" (2015.), "Chacun sa vie" (2016.) i "Les plus belles années d'une vie" (2018.). Živi u Normandiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:07