VENERA U KRZNU

‘Vanda je duboko upletena u igru dominacije i podčinjavanja, mnogo više nego što se očekuje od glumice...‘

Predstava Venera u krznu, Tonka Mršić i Vibor Kroković, promo

 Lovro Buva
Poznati tekst prema kojemu je Roman Polanski snimio film opet je na hrvatskim kazališnim daskama u privatnoj produkciji u kojoj s Viborom Krekovićem igra Tonka Mršić

Film "Venera u krznu" Romana Polanskog s Emmanuelle Seigner i Mathieuom Amalricom, odnosno drama Davida Ivesa temeljena na romanu Leopolda von Sacher-Masocha dobiva još jedno kazališno uprizorenje.

Godine 2013. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, sljedeće godine sa sedam nominacija za prestižnu francusku filmsku nagradu César, uključujući one u najvažnijim kategorijama za najuspjeliji film te mušku i žensku ulogu, ovjenčana onom za najboljeg redatelja, psihološka drama "Venera u krznu" scenarista i redatelja Romana Polanskog bila je uspješna ekranizacija. Seksualni mazohizam, zlostavljanje i sado-mazohizam općenito su teme kontroverznog i osuđivanog Polanskog, koje će sad iznijeti Tespian teatar u Studiju Chekhov, u Gajevoj 10 u Zagrebu.

image

- 2022. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -

Zagreb, 251122.
Glumica Tonka Mrsic, postavlja svoju predstavu Zemlja vukova o zivotu u Lici.
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Vedran Peteh

U intrigantnom naslovu zaigrat će Tonka Mršić i Vibor Kreković u glavnim ulogama, u tkivu koje istražuje kompleksnost ljudskih odnosa kroz teme seksualnosti, dominacije i identiteta. Režiju potpisuju sami glumci. Nakon premijere predstava će biti na repertoaru svaki petak i subotu sve do 18. svibnja.

Radnja "Venere u krznu", kako se službeno najavljuje, vrti se oko Thomasa, redatelja koji traži glumicu za svoju predstavu. U potrazi za savršenom glumicom već je spreman odustati kad upoznaje Vandu, tajanstvenu i privlačnu ženu koja na prvi pogled ne ispunjava sve kriterije. Međutim, kako se radnja razvija, otkrivamo da je Vanda mnogo više nego što se očekuje od glumice - ona je duboko upletena u igru dominacije i podčinjavanja.

U nizu obrata i manipulacija Vanda preuzima kontrolu nad situacijom i Thomasom. Kako se Thomas sve dublje upušta u njezine igre moći, suočavajući se s vlastitim željama i granicama, njihov odnos postaje sve složeniji.

O predstavi za Studio govori Tonka Mršić koja je prije dvije godina bila nominirana za Zlatni Studio u kategoriji za novo lice u kazalištu i filmu.

- Riječ je o predstavi u predstavi. Oni uvježbavaju tekst gdje glumica igra ženu koja se pretvara u božicu Veneru, no prilikom procesa ona redatelju napravi sve što muškarcu radi lik u predstavi koju je on sam napisao, pretvori ga na koncu u roba. Predstava je o sado-mazo temama i nekom neprihvaćanju kinky elemenata u nama. Glavni ženski lik ima feminističke monologe, kaže mu na kraju ‘kako god ti to igrao, ovo je omalovažavanje žena‘ - kaže Tonka.

Posrijedi je očito uzimanje pravde u svoje ruke.

- Riječ je o osveti naspram jedne vrste zlostavljača i zlostavljačkih koncepata, odnosno dramskih tekstova koji ženu predstavljaju kao jadnu, nemoćnu, pokornu. Predstava se bori protiv predrasuda muškaraca o ženama, odnosno situacije u kojoj se nečija seksualnost razmatra kao izdvojeni element, posve apstrahiran od osobnosti i ljudskosti. To je borba protiv dramskih tekstova koji ženu predstavljaju kao pokornu muškarcu. Dakle, nije problem da je žena ponizna naspram žene ili muškarca, ali ne i do trenutka u kojem se njezina ljudskost negira - objašnjava Tonka Mršić.

Što se njoj osobno sviđa u tom tekstu, pitamo.

- Sviđa mi se što Vanda s predumišljajem gazi redatelja i što se sama vidim u toj situaciji jer privatno posjedujem snagu da presiječem one situacije u kojima je netko prethodno smatrao da me može beskonačno maltretirati i ponižavati - kaže Tonka Mršić koja je igrala u serijama "Područje bez signala" i "San snova".

Odrasla u Lici, već je jednom ispričala: "Donedavno je Lika bila jedina županija koja nije imala sigurnosnu kuću za žene, a čini mi se ni ikakvu udrugu koja bi se bavila prevencijom nasilja nad ženama. Patrijarhat se osjeti posvuda, a kad se dogodi nekakav slučaj u kojem je žena žrtva, često čujem komentare poput ‘on je tako vrijedan, ona ga je izludila‘, ‘sama si je kriva‘ i slično. Takve komentare sve redom čujem od žena".

Gospićanki koja je studirala u Rijeci na Šerbedžijinoj Akademiji njezino je podrijetlo bilo bilo povod za prethodnu monodramu koja se zvala "Zemlja vukova", a tekst je napisala s Galom Nikolić.

"Zemlju vukova" opisuje kao apsurdnu crnu komediju o jednoj od najvećih hrvatskih regija. U njoj je vrijeme kada je Lika još bila tužno mjesto, devastirano ratom.

"Rat je utjecao na sve nas. Posljedice rata vidljive su golim okom svuda. Od rupa po fasadama i razrušenih kuća pa sve do miniranih područja. Naši očevi su svi redom bili u ratu i njihove najljepše godine, godine u kojima sam ja sada, nepovratno su im proletjele osjećajući strah, gledajući krv i misleći tko je od njih sljedeći koji će bespomoćno položiti svoje tijelo na surovu ličku zemlju. Baš sam ovo poetično rekla, ali sve to ostavlja posljedice. Duhovi ugaslih života, srušenih domova i nevinih žrtava s obje strane osjete se u zraku", ispričala je.

image

Predstava ‘Venera u krznu‘, Promo

Lovro Buva

U njezinoj novoj predstavi "Venera u krznu" su ona i Vibor Kreković glumci i redatelji, asistent režije je Dominik Rački, a tekst je s francuskog preveo Vibor Kreković. Oblikovatelj svjetla je Endi Krakić, grafička dizajnerica Ana Zidar Brkić, fotografiju za plakat potpisuje Lovro Buva, a glazbu Luka Lemo.

Datumi izvedba predstave su 26. i 27. travnja te 3., 4., 10., 11., 17. i 18. svibnja. Početak predstave je u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:42