Dijalog s Robertom Wilsonom

U Zagreb dolazi jedan od najvećih kazališnih i vizualnih umjetnika današnjice

 Brian Peterson/Zuma Press/Profimedia
O Lady Gagi, Marini Abramović i drugim temama s američkim će redateljem u ZKM-u razgovarati Srđan Sandić

U subotu 17. lipnja u 12 sati u Zagrebačkim kazalištem mladih održat će se "Dijalog s Robertom Wilsonom", točnije susret s jednim od najvećih kazališnih i vizualnih umjetnika današnjice. Tom prigodom kritičar i pisac Srđan Sandić s uglednim američkim redateljem razgovarat će o konceptu svjetlosti, gubitku sjaja, jeziku, eksperimentu i eksperimentalnim spektaklima, o bezinteresnom teatru, instalacijama i pokretu kao ključnom elementu njegova opusa, te tišini kao motivu i posljedici u teatru. Također, kaže Sandić, pričat će i o Gertrudi Stein, Tomu Waitsu, Lady Gagi, Marini Abramović i drugim zanimljivim umjetnicima. Wilsonovo gostovanje organizira inače Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa ZKM-om koji u najavi događaja napominju kako je Wilson svojim grandioznim kazališnim produkcijama, koreografijama, dizajnom, zvukovnošću, slikarstvom u potpunosti promijenio ideju moderne i suvremene umjetnosti te uvelike utjecao na pomicanje promatračeva perceptivnog uporišta iz prostora naučene očitosti. "Wilsonovi fantastični scenski radovi, estetski upečatljivi i emocionalno nabijeni, na nekonvencionalan način integriraju najrazličitije umjetničke medije uključujući ples, pokret, rasvjetu, skulpturu, glazbu i tekst te dovode jezik i sliku u potpuno novi odnos. Mnogi od tih radova koji fasciniraju publiku diljem svijeta rezultat su bliskih veza i profesionalnih suradnji ostvarenih s iznimnim umjetnicima poput Heinera Müllera, Toma Waitsa, Susan Sontag, Laurie Anderson, Williama Burroughsa, Loua Reeda, Jessye Norman ili Anne Calvi", ističu organizatori.

image

Wilson je poznat i po svojoj suradnji s kraljicom performansa na predstavi "The Life and Death of Marina Abramović" koja je premijeru imala 2012. godine

-/The Photo One/Profimedia/-/the Photo One/profimedia

Također podsjećaju kako je riječ o svestranom umjetniku čije raznoliko područje umjetničkog interesa čine i crteži, slike i skulpture predstavljeni u stotinama samostalnih i skupnih izlaganja, a nalaze se danas u raznim privatnim zbirkama i muzejima diljem svijeta.

Robert Wilson dobitnik je i brojnih značajnih priznanja i nagrada među kojima se ističu: Nominacija za Pulitzerovu nagradu, dvije nagrade Premio Ubu, Zlatni lav Venecijanskog bijenala, te nagrada Olivier. Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti, kao i Njemačke akademije umjetnosti, a dobitnik je i osam počasnih doktorata.

2003. godine Francuska ga proglašava zapovjednikom Reda umjetnosti (Commander of the Order of Arts and Letters), a 2014. godine časnikom Legije časti. Iste godine Njemačka mu dodjeljuje Časnički križ Reda za zasluge.

Wilson je osnivač i umjetnički direktor The Watermill Centra, u Water Millu, na Long Islandu (New Yorku), jedinstvenog laboratorija s mnogim rezidencijalnim programinma za mlade umjetnike i umjetnike u usponu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:08