ZLATNI STUDIO 2024.

Stipe Radoja: ‘Brat čitav svoj život stavlja po strani ne bi li otkrio istinu o sestri‘

Stipe Radoja

 Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

Stipe Radoja nominiran je za Zlatni Studio za ulogu Mate u "Crvenoj vodi", koju je Ivica Buljan po istoimenom romanu Jurice Pavičića i dramatizaciji Ivora Martinića nedavno postavio u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Govoreći o liku Mate koji traži nestalu sestru, Radoja kaže: "Mate je, prije svega, krajnje požrtvovna osobnost. Kroz tri desetljeća koja su prikazana kroz predstavu neumorno traga za svojom sestrom, žrtvujući pritom svoj život. Jer, odustaje od ideje da upiše fakultet, a kasnije i njegov brak pati zbog potrage za sestrom. Mate čitav svoj život stavlja po strani ne bi li otkrio istinu i, prije svega, bio podrška ponajprije svojoj majci koja na njega ima izniman utjecaj i čiji teret tuge on uvelike preuzima na sebe. Matu je bilo teško odigrati zbog spektra emocija kroz koje prolazi, od zabrinutosti i tuge do momenata razočaranja i ljutnje. On je cijeli svoj život rastrgan između neprestanih nadanja o pronalasku svoje sestre, do sumnji oko načina i razloga njezina nestanka. Je li ona otišla svojevoljno i time izdala obitelj? Ili je ona žrtva nekog zločina? Njegov život je lutanje i traganje te naposljetku suočavanje s bolnom istinom o sudbini njegove sestre."

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

image

Stipe Radoja

Tom Dubravec/Cropix

Kako ga se dojmio Pavičićev roman?

"Sam Pavičićev roman je izvanredan, a dramatizacija je odrađena perfektno. Svi ključni elementi romana su se odlično smjestili na scenu neprestano privlačeći pažnju gledatelja. Neki elementi su, po meni, izvrsno riješeni…, počevši od rotirajuće scenografije do načina otkrivanja sudbina, odnosno smrti nekih likova. Nikada prije nisam glumio u predstavama ovog žanra i ovo mi je iskustvo uistinu neprocjenjivo. Nadam se ne i posljednje."

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

image

Stipe Radoja

Sasa Buric/Cropix

Radili su fokusirano, ansambl je bio visoko motiviran.

"Na probama za predstavu ‘Crvena voda‘ bilo je dosta intenzivnih momenata, s obzirom na temu kojom se komad bavi. Tijekom predstave često mijenjamo kostime i šminku ne bismo li što vjernije prikazali likove kroz proteklih tridesetak godina, tako da je bilo smijeha iza scene gdje u kratko vrijeme trebamo ‘ostarjeti‘ pa bude svakakvih situacija. Bilo je i veselo, i uzbudljivo, i stresno u isto vrijeme."

Govoreći o radu s redateljem Ivicom Buljanom, kaže: "On ima specifičan pristup radu, nesvakidašnji i jako zanimljiv. Dopušta glumcu da razvije lik i jako je susretljiv u prihvaćanju prijedloga te na jasan način daje upute za rad. Bilo mi je iznimno zadovoljstvo raditi s njim i njegovim autorskim timom. To je čovjek od kojeg sam dosta novih stvari i tehnika naučio."

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:10