PREMIJERA PREDSTAVE

‘San i ludilo‘ u izvedbi Gorana Matovića i Sare Renar dvostruka je posveta: Tinu Ujeviću i Arsenu Dediću

Sara Renar

 Ines Novković
Imam zaista prekrasan zadatak: kako zvukom Ujevićev bezvremenski poetski izričaj tumačiti u suvremenom kontekstu, kaže glazbenica

Teatar &TD za petak, 7. listopada u 20 sati, u Polukružnoj dvorani najavljuje premijeru predstave "San i ludilo" autora Gorana Matovića i Sare Renar. Reprizna izvedba na rasporedu je 8. listopada.

Nakon praizvedbe komada "San i ludilo" (1976.) u suradnji s Arsenom Dedićem, koji je s Matovićem više od 40 godina gradio živi portret Tina Ujevića, projektu se pridružuje Sara Renar, koja svojom glazbom nastavlja Arsena i Tina. Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica, a Marko Mijatović oblikovatelj svjetla.

image

‘San i ludilo‘ u Teatru &TD

Ines Novković

Ovo novo izdanje glazbeno-scenskog projekta dvostruka je posveta: Tinu Ujeviću, velikom hrvatskom pjesniku i boemu, te njegovu sjajnu interpretu Arsenu Dediću.

- Velika mi je čast što me Goran pozvao u ovaj projekt. Naslijedila sam vrlo odgovoran i delikatan, ali ujedno i zaista prekrasan zadatak: kako zvukom Ujevićev bezvremenski poetski izričaj tumačiti u suvremenom kontekstu i kako njegova poetika odzvanja u uhu suvremenog slušatelja - rekla je Sara Renar.

image

Sara Renar

Ines Novković

"San i ludilo" trojstvo je gradiva i osebujne montaže poznatih i manje poznatih pjesama, zatim Ujevićeve aforistične pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovjedne esejistike: "Ispit savjesti", "El sentimiento de la vida" i "Pobjeđujem hljeb". Ujevićevo djelo svojevrsna je ispovijed nalik autobiografskom eseju "Ispit savjesti". "San i ludilo" trostruka je ispovijed: Ujević, Matović, Renar.

image

‘San i ludilo‘ u Teatru &TD

Ines Novković

- Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražava i svemu slućenome daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravan Ujevićev teatar - naglasio je Goran Matović.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Poezije i Teatra &TD.

image

Goran Matović

Ines Novković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16