ZKM NAJAVLJUJE

Prva premijera u novoj sezoni bit će ‘Svjetlo pada‘, okrutna i nježna drama o disfunkcionalnoj obitelji

predstava ‘Svjetlo pada‘

 Marko Ercegović
Eliptične, paralelne scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje prvu premijeru u novoj kazališnoj sezoni 2022./2023. Riječ je o predstavi "Svjetlo pada" ("Light Falls") redatelja Janusza Kice.

Simon Stephens (rođen 1971.) jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode se u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima. Stephensovi dramski tekstovi raznoliki su i formalno i tematski, u rasponu od tzv. prljavog realizma do poetske ili postdramske fragmentacije, od angažirano političkog do posve intimnog pristupa, žanrovski fluidni, otvoreni različitim kazališnim interpretacijama.

Ovo će biti prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovoga teksta iznimno dobro poklapa.

image

predstava ‘Svjetlo pada‘

Marko Ercegović

- Drama "Svjetlo pada" (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojemu iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.

A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi. Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi - kaže dramaturginja Lada Kaštelan.

U predstavi glume Doris Šarić Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan i Ivan Pašalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:01