PREMIJERA U &TD-U

Priča o neobičnoj, usamljenoj ženi, koja se nije usudila živjeti. No sa svojih 40 godina odlučuje se za promjenu...

Predstava ‘Visibaba‘

 Luka Dubroja
Lana Barić i Sanja Milardović napravile su predstavu Visibaba o bolnim temama, usamljenosti i željom za prihvaćanjem te pripadanjem

Premijera "Visibabe", autorskog projekta Lane Barić i Sanje Milardović, održat će se u četvrtak, 30. studenoga, u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati. Dramaturgiju potpisuje Nikolina Rafaj, scenografiju Andrea Lipej, oblikovateljica svjetla je Dina Marijanović, za glazbu je zaslužan Matej Merlić, a oblikovatelj zvuka je Miroslav Piškulić. Reprizne izvedbe na rasporedu su 1. i 2. prosinca.

image

Predstava ‘Visibaba‘

Luka Dubroja

"Visibaba" je monodrama o Visibabi, usamljenoj ženi u četrdesetima koja u trenutku čekanja pregleda kod doktora, bojeći se najgoreg ishoda, na osebujan i komičan način prolazi kroz razne situacije koje su je u životu obilježile i koje ona povezuje s potencijalnom bolešću svojega tijela. Neobično dijete, povučeno, uvijek s knjigom, nikad s drugom djecom, Visibabu je svijet oko nje uvijek malo plašio i nikad prihvaćao. S vremenom je i ona sama shvatila da je za nju najbolje da se sakrije i pričeka da ovaj život prođe. Sad, u trenutku kad misli da se stvarno bliži njezin kraj, u njoj se javlja nešto novo.

U svijetu s rastućim brojem usamljenih i neprihvaćenih pojedinaca, tu gdje sve napreduje, osim ljudske suštine koja je uvijek povezanost s drugim bićem i osjećaj prihvaćenosti, sve više ljudi u sebi nosi malu Visibabu koja bi, da može, živjela neki skroz drugi život. Dopuštenje za takav život nikad neće dobiti, mora si ga dati sama i sjetiti se da je ona u svojoj suštini - jedna vjesnica proljeća.

image

Predstava ‘Visibaba‘

Luka Dubroja

"Lana i ja krenule smo u ovaj projekt želeći napraviti predstavu o temama za koje mislimo da su danas sveprisutne i bolne za mnoge ljude... Usamljenost i želja za prihvaćanjem i pripadanjem. Tako je nastao lik Visibabe, neobične žene koja shvaća da se zapravo nikad nije usudila živjeti - izboriti se za sebe i progovoriti svoju istinu. Treba hrabrosti da se ide kroz život uzdignute glave. Ovo je priča o trenutku kad Visibaba prvi put pronalazi tu hrabrost i diže svoju glavu najavljujući time početak proljeća.

Proces rada bio je dugačak i inspirativan, pogotovo u procesu stvaranja teksta koje smo Lana Barić, Nikolina Rafaj i ja stvorile te sad jedva čekamo da Visibabina priča napokon bude ispričana. Nadamo se da će se publika prepoznati u mnogim temama koje se pojavljuju u predstavi i biti inspirirana ovim naizgled malim činom hrabrosti pojedinca", kaže redateljica Sanja Milardović.

"Znaš li šta je najljepše u životu? Želja, prijatelju", Meša Selimović

Visibaba želi živjeti.

image

Predstava ‘Visibaba‘

Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:42