BESPLATNI FESTIVAL

Predstava ‘Tit Andronik‘ nastala po najkrvavijoj Shakespearovoj drami besplatno na Jutarnji.hr

Tit Andronik
 Zkm
Večeras se u 21 sat daje predstava koju je režirao prerano preminuli redatelj Igor Vuk Torbica

Na II. besplatnom kazališnom festivalu jutarnji.hr u četvrtak 25. ožujka u 21 sat na rasporedu je Zagrebačko kazalište mladih i predstava "Tit Andronik" prema Williamu Shakespeareu.

Predstavu koja je bila nominirana za nagradu Zlatni Studio za najbolju predstavu u 2018. godini, režirao je prerano preminuli redatelj Igor Vuk Torbica.

Redatelj je dobio Nagradu glumišta za najbolju režiju, a glumac Rakan Rushaidat nagrađen je za najbolje muško glumačko ostvarenje na Gavellinim večerima.

"Tit Andronik" smatra se najkrvavijom Shakespeareovom tragedijom, čiji je sadržaj oslonjen na rimsku povijest.

Glavni junak, Tit Andronik, zaslužan za uspješno vođenje rimskih ratova protiv Gota, vraća se u Rim, gdje u miru doživljava nesreću za nesrećom. Sve su nesreće osveta gotske kraljice Tamore koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim i ostavio na životu.

U karakteru Tita Andronika kako drama napreduje, sve više uočavamo kombinaciju ludila vladavine i osobnog poremećaja duše, što je i pokretač tragedije. Tit Andronik je pobjednik koji silom postiže rezultat, uništava relacije i kolektivne emocije.

Iako je u početku izvođenja Shakespeareov "Tit Andronik" bio vrlo popularan, u kasnijim je stoljećima bio prezrena drama, a njegov povratak na scenu dogodio se nakon Drugog svjetskog rata. Tada je i u Zagrebu s njime gostovao redatelj Peter Brook s Laurenceom Olivierom i Vivian Leigh u glavnim ulogama.

U zagrebačkoj predstavi glume: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Robert Budak i Milivoj Beader.

Predstava će na portalu jutarnji.hr biti dostupna do 26. ožujka u 8 h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:01