‘PRODANA NEVJESTA‘

Osječki HNK premijerno izvodi operu Bedricha Smetane koju je trebao postaviti Ozren Prohić. Evo tko je naposljetku režira

Prodana nevjesta

 /Hnk u Osijeku Screenshot
Petra Blašković ističe kako se ne bi prihvatila ove opere da nije imala susrete s ‘Prodanom nevjestom‘ tijekom cijelog života

Opera Bedricha Smetane "Prodana nevjesta", u režiji Petre Blašković, nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena danas, izvijestili su u četvrtak uz HNK-a Osijek.

Kao što smo već pisali, predstavu je prvotno trebao režirati kazališni redatelj Ozren Prohić, no "uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi" protiv njega, osječki je HNK raskinuo suradnički odnos s redateljem.

Na konferenciji za novinare intendant HNK-a Vladimir Ham zahvalio je ansamblu, zboru, solistima i orkestru koji su izdržali dug proces nastanka ove operne produkcije, nakon kojeg su došli do lijepog rezultata kojeg ćemo predstaviti publici.

Dirigent predstave Krešimir Batinić rekao je kako je "Prodana nevjesta", poznata Smetanina češka nacionalna opera, pričom o osjećajnoj ljubavi i dogovorenom braku prožeta češkim motivima i folkloristikom. Po tome je najbliža našoj operi "Ero s onoga svijeta".

To je vrlo teška i zahtjevna opera, koja pred soliste i ansambl postavlja niz teških zadaća, za koje mislim da smo ih savladali i imamo jedan lijep rezultat, ocijenio je Batinić.

Redateljica Petra Blašković ističe kako se ne bi prihvatila ove opere da nije imala susrete s "Prodanom nevjestom" tijekom cijelog života, jer je od malih nogu poznavala Smetanin opus.

Važno je da su u predstavi prisutni elementi folklora, koji su sinonim za život i sreću, jer je moja želja da predstava odiše veseljem, kao i elementi plesa, jer se veselje manifestira kroz ples, kazala je Blašković.

U premijernoj predstavi će, među ostalima, nastupiti Robert Adamček, Sanja Toth, Katarina Toplek-Horvat, Blaž Galojlić, Gordana Kalmar, Matic Zakonjšek, Igor Krišto i Berislav Puškarić.

Dirigent predstave je Krešimir Batinić, koreografiju je osmislio Dejan Jakovljević, scenografkinja je Marta Crnobrnja, a kostimografkinje Iva Romić i Iva Špiljak.

U predstavit će sudjelovati solisti, zbor i orkestar osječkog HNK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 09:20