TRIBINA GRADA ZAGREBA

Održana je komemoracija za veliku glumicu i pjevačicu Sandu Langerholz. Došli su se oprostiti mnogi kolege

Zlatko Ožbolt i Dubravka Ostojić

 Nera Simic/Cropix
O Sandi Langerholz Miladinov govorili su među ostalim Alfi Kabiljo, koji je napisao glazbu za mjuzikla ‘Jalta, jalta‘, a koji ju je proslavio za širu publiku, te ravnatelj kazališta Komedija Miljenko Puljić

Komemoracija za Sandu Langerholz Miladinov, veliku glumicu i pjevačicu, koja je preminula ovog tjedna, održana je danas u prostoru Tribina grada Zagreba. O Sandi Langerholz Miladinov govorili su među ostalim Alfi Kabiljo, koji je napisao glazbu za mjuzikla "Jalta, jalta", a koji ju je proslavio za širu publiku, te ravnatelj kazališta Komedija Miljenko Puljić, naime ona jekrajem pedesetih dobila stalni angažman u zagrebačkom kazalištu "Komedija". Oprostili su se i glumica Lela Margitić te pjevačica Jasna Bilušić, te mnogi kolege.

image

Sandra Bagarić

Nera Simic/Cropix
image

Jasna Bilušić

Nera Simic/Cropix
image

Dubravka Gruber.

Nera Simic/Cropix
image

Knjiga žalosti

Nera Simic/Cropix

Nenad Polimac o njoj je zapisao: "Već prva uspješnija predstava prometnula ju je u zvijezdu, bio je to mjuzikl "Poljubi me Kato" Colea Portera i Belle i Samuela Spewacka, ona je igrala glavnu ulogu, goropadnu Katarinu (bila je to prilagodba Shakespeareove "Ukroćene goropadnice), za nju je dobila Nagradu grada Zagreba i nametnula se kao jedna od rijetkih kazališnih umjetnica, koja je znala glumiti i pjevati. Koautorica libreta Bella Spewack uspjela je pogledati predstavu, bila je oduševljena Sandinom izvedbom i preporučivala ju je brodvejskim agentima, no glumici i pjevačici to se činilo kao nesigurna pustolovina. U trenu je postala ime zbog kojeg su se rasprodavale predstave, a srećom, mjuzikla je na repertoaru bilo dovoljno. Popularnost "Ljubimice Divljeg Zapada" (partner joj je bio Đani Šegina) bilo je teško nadmašiti, iako je i mjuzikl "Čovjek iz Manče" (libreto Dale Wasserman, glazba Mitch Leigh) imao puno poklonika, no Sanda se snalazila i u komedijama bez pjevanja ("Čovjek, zvijer i krepost" po Pirandellu). Vrhunac je uslijedio početkom sedamdesetih (točnije, u prosincu 1971.), nakon premijere mjuzikla "Jalta, Jalta" na libreto Milana Grgića i glazbu Alfija Kabilja, u režiji Vlade Štefančića. Sanda, Boris Pavlenić, Richard Simonelli i Vlado Krstulović igrali su domare i sobare koji se brinu da konferencija na Jalti organizaciono prođe u najboljem redu, kako bi Roosevelt, Chrchill i Staljin mogli vijećati u miru. To je bio najveći hit koji je "Komedija" tih godina imala, gostovalo se ne samo po Jugoslaviji nego i po inozemstvu, a dobro je prošao i mjuzikl "Aplauzi" (glazba Charles Strouse, libreto Betty Comden i Alfred Green), kazališna prerada filma "Sve o Evi", u kojoj je Sandi pripala uloga koju je na ekranu igrala Bette Davis".

image

Komemoracija

Nera Simic/Cropix
image

Filip Juričić

Nera Simic/Cropix
image

Lela Margitic.

Nera Simic/Cropix
image

Veseljko Barešić iMiljenko Puljić
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/Cropix
image

Miljenko Puljić i Alfi Kabiljo

Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:33