Nastavak afere

Gradsko vijeće o Blaževićevoj smjeni odlučivat će 22. rujna, a ministrica kulture već je najavila da je neće podržati

Marin Blažević

 Davor Zunic/Cropix/Cropix
‘Izbor ravnatelja kulturnih institucija više neće biti na gradskim vijećima već na gradonačelniku, upravo kako bi se smanjio prostor za politikantske dogovore‘

Maša Magzan, nezavisna gradska vijećnica i predsjednica Odbora za kulturu koja je u riječko Gradsko vijeće ušla na listi Davora Štimca i Zvonimir Peranić, predsjednik Kazališnog vijeća te bivši gradski vijećnik Mosta, na konferenciji za novinare uputili su Gradu Rijeci otvoreni poziv "da se probudi i prestane minorizirati i relativizirati nagomilane probleme, postupke i nezadovoljstvo te da kao osnivač preuzme odgovornost za funkcioniranje najveće i najskuplje ustanovi u kulturi u Gradu", HNK Ivana pl. Zajca.

- Nekoliko dana prije održavanja druge sjednice novog Kazališnog vijeća, iz Ministarstva kulture i medija stiže Obavijest o završenom nadzoru u kojoj se navodi da "nisu uočeni nedostatci u radu i nezakonitom postupanju, osim određenih nomotehničkih nedostataka u općim aktima." Na moj upit o konkretnom nalazu i pratećoj dokumentaciji, počinje ping-pong između Grada i HNK. Pročelnik Šarar tvrdi da Grad nema dokumentaciju i preusmjerava me na HNK, a Uprava HNK me upućuje da se javim Gradu koji je upravni nadzor i naručio! Pravi odgovor stiže iz Ministarstva kulture i medija koje dostavlja zapisnik provedenog upravnog nadzora uz potvrdu da je isti dostavljen i Gradu Rijeci i HNK još 29. srpnja – kaže Maša Magzan, dodajući da se ne slaže da je riječ samo o tehničkim izmjenam.

- U zapisniku se na šest stranica navodi niz nepravilnosti u važnim dokumentima te je, među ostalim, potrebno usklađivanje Statuta HNK s važećim Zakonom o kazalištu, uređivanje Pravilnika o radu tako da poštuje odredbe Zakona o radu, usklađivanje Pravilnika o zaštiti na radu sa Zakonom o zaštiti na radu, itd – kaže predsjednica Odbora za kulturu.

Ističe da ne znaju u kojoj je fazi interna revizija započeta prije gotovo dva mjeseca.

- Uputila sam službeni upit Gradu i tek jutros je stigao odgovor da je postupak revizije u tijeku, rezultati se očekuju krajem listopada, a o distribuciji konačno izvješća odlučuje gradonačelnik. Sporost te lakoća izbjegavanja odgovora i odgovornosti Grada su u ovom slučaju nedopustivi – veli.

Ističe da programsko financijsko izviješće HNK nije usvojeno na svibanjskom zasjedanju Gradskoga vijeća.

- Nezadovoljstvo unutar ustanove raste, a otvoreno pismo sindikata premijeru i najava mogućih prosvjeda su alarmantni – upozorava.

Istup predsjednica Odbora za kulturu i predsjednika Kazališnog vijeća riječkog HNK dogodio se dan nakon što je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek javno kazala da je "razočarana i zabrinuta" te da neće potvrditi smjenu intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića usred mandata, kao ni Srećka Šestana u Splitu.

Ministrica je ustvrdila da je u Rijeci situacija bizarnija nego u Splitu, budući da iza intendanta stoji riječki gradonačelnik i pročelnik za kulturu, dok "manjinski partneri u Gradskom vijeću izmišljaju razloge za smjenu". Prema njenim riječima, svaki "intendant i ravnatelj trebaju odraditi svoj mandat po programu" te se "politika ne može miješati na tako ružan način". Obuljen Koržinek najavila je da u novom zakonu o kazalištima "izbor ravnatelja kulturnih institucija više neće biti na gradskim vijećima već na gradonačelniku, upravo kako bi se smanjio prostor za politikantske dogovore".

Ministričina najava da neće podržati Blaževićevu smjenu, kao i informacija da nadzor Ministarstva kulture nije utvrdio nikakve nepravilnosti u radu riječkog HNK, dolaze dva tjedna prije nego što bi riječko gradsko vijeće trebalo odlučivati odlazi li intendant HNK Ivana pl. Zajca svojevoljno i pod uvjetima koje je sam predložio ili će biti smijenjen voljom Kazališnog vijeća. Naime, Blažević je riječkom Kazališnom vijeću uputio prijedlog za prijevremeno razriješenje s 31. prosinca 2023., što znači da bi ostao na čelu Kazališta još nešto više od godinu dana, no Kazališno vijeće je izglasalo i svoju odluku da ga se razriješi odmah. Bizarno je što su i jedna i druga odluka usvojene na sjednici Kazališnog vijeća te je loptica prebačena Gradskom vijeću, čija je prva jesenska sjednica zakazana za 22. rujna. Također, bizarno je i što je na čelu Kazališnog vijeća Zvonimir Peranić, kazališni amater koji je u Gradskom vijeću bio u prošlom sazivu, ušavši kao zastupnik Mosta da bi se kasnije pridružio Listi za Rijeku koja, pak, u novom sazivu,nakon fijaska na lokalnim izborima, nema niti jednog zastupnika.

Inače, napade na Blaževića, među političkim strankama, predvodi PGS, koji je manjinski partner SDP-a u Gradskom vijeću i do sada je osiguravao većinu SDP-ovoj koaliciji i gradonačelniku Marku Filipoviću. Iza Blaževića, uz Marka Filipovića i pročelnika za kulturu Ivana Šarara, čvrsto je stala i HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek, a s obzirom na odnose snaga u Gradskom vijeću, gdje niti jedna grupacija zastupnika nema većinu, trenutno je nemoguće predvidjeti kako će riječki vijećnici glasati 22. rujna. Uoči glasanja, Marin Blažević trebao bi se pred vijećnicima očitati o optužbama koje mu, pod razloge za smjenu, stavlja na teret Kazališno vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24