Kulturni transfer

Emina Višnić: Ravnatelj Gavelle je pristao prihvatiti Festival svjetskog kazališta kojeg vode Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.

 Tomislav Kristo/Cropix
Pismo namjere, kaže Višnić, krenulo je iz kabineta Ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Snježana Banović je, pak, osudila ovu ideju u javnom pismu

Nakon što je Dubravka Vrgoč prestala biti intendantica zagrebačkog HNK, jedna od nepoznanica bila je budućnost Festivala svjetskog kazališta, koji je djelovao tijekom njezina mandata u organizaciji središnjeg nacionalnog teatra. Kako sada stoje stvari, festival koji je Vrgoč pokrenula 2003. godine s redateljem Ivicom Buljanom ubuduće će najvjerojatnije biti pod Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

"Još ništa nije definirano, ali postoji inicijativa", rekao je za Jutarnji list ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina odgovarajući na pitanje što se trenutačno događa, hoće li Gavella doista postati novi dom FSK nakon ZKM-a i HNK. No, napomenuo je i to da Gavella još ni ne radi, pa i o Festivalu svjetskog kazališta kaže: "O tom potom, kad uđemo u zgradu".

Dubravka Vrgoč, pak, u nedavnom intervjuu koji je dala Jutarnjem listu na pitanje o budućnosti festivala nije otkrila konkretno koje će kazalište nakon HNK preuzeti njegovu organizaciju niti što će se dalje s njime događati: "Mi o tome ne odlučujemo, ali vjerujemo kako će oni koji odlučuju sada kad festival nema svoje institucionalno središte naći način da se on održi te nastavi i dalje povezivati svjetsko i europsko kazalište s nama". Istaknula je kako se Festival svjetskog kazališta ove godine održava regularno jer je ugovorno za 2022. godinu naveden u dijelu programa zagrebačkog HNK te kako se predstave ovogodišnjeg festivala izvode na više lokacija, osim u HNK, i u ZKM-u te Centru Travno. "Nadam se da će se FSK održavati i u budućnosti jer slaveći ove godine njegovu dvadesetu obljetnicu naglašavam njegovu važnost za naše pozicioniranje u kontekstu europskog teatra, ali i za razvoj hrvatskog teatra i hrvatskih umjetnika, kojima je FSK od samih početaka bio mjesto usporedbe i inspiracije", poručila je Vrgoč i podsjetila da su u prošlih 20 godina u Zagrebu gostovale predstave najznačajnijih europskih, pa i svjetskih kazališta te redatelji koji su odredili izgled sadašnjeg svjetskog teatra.

image

Snježana Banovć

Vedran Peteh/Cropix

Konkretnija je "nova zagrebačka ministrica kulture" Emina Višnić: "Festival svjetskog kazališta je u svojih 20 godina postojanja bio smješten u različitim organizacijama i kazalištima, a posljednjih nekoliko godina, uključujući i ovu, u HNK. Budući da festival od iduće sezone više nije obuhvaćen programom HNK, Ministarstvo kulture i medija uputilo je našem uredu pismo namjere u kojem predlaže da se organizacija festivala povjeri Gradskom dramskom kazalištu Gavella, kojem je osnivač Grad Zagreb. S obzirom na to da takve programske odluke ne možemo niti želimo nametati, uputila sam ravnatelju i predsjedniku kazališnog vijeća Gavelle dopis kojim sam zatražila mišljenje o tom prijedlogu". Ravnatelj i Kazališno vijeće, ističe nadalje Emina Višnić, taj su prijedlog prihvatili, "što je i transparentno objavljeno na stranicama kazališta. Tako su ostvarene osnovne pravne pretpostavke za organizaciju festivala u okviru programa ove gradske ustanove, što je tek prvi korak u procesu. U svojem pismu ministarstvo je iskazalo i namjeru da preuzme obvezu financiranja festivala u dogovoru s Gradom Zagrebom i novim organizatorom festivala. Navedeno se tek treba urediti ugovorom".

image

Dražen Ferenčina

Bruno Konjevic/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, iz čijeg je ministarstva, kako navodi Višnić, i krenulo pismo namjere, smatra da bi s obzirom na dugogodišnju reputaciju Festivala svjetskog kazališta i interes da se on nastavi i dalje održavati u Zagrebu, neko drugo kazalište, budući da Vrgoč i Buljan više nisu u HNK, trebalo preuzeti njegovu organizaciju i produkciju.

"Festival svjetskog kazališta je u proteklih 20 godina u Zagrebu stekao vjernu publiku i doveo mnoge važne i vrijedne europske i svjetske produkcije. Mišljenja smo da je za grad Zagreb i publiku važno da se ova manifestacija nastavi. Organizirali u je različiti nositelji, uključujući ZKM i HNK Zagreb. Budući da Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, koji su kao umjetnički ravnatelji i producenti vodili festival, više nisu angažirani u HNK, a i dalje postoji interes da se u Zagrebu nastavi odvijati festival, usuglasili smo se s Gradom Zagrebom da drugo gradsko kazalište preuzme produkcijsku i organizacijsku ulogu", ističe ministrica.

image

Kazalište Gavella.

Vedran Peteh/Cropix

Scenarij selidbe FSK u Gavellu nikako se, međutim, nije svidio kazališnoj redateljici, teatrologinji i sveučilišnoj profesorici Snježani Banović, koja je u svom otvorenom pismu zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću prva i objavila da se Festival svjetskog kazališta iz HNK, izgleda, seli u Gavellu na prijedlog njegove pročelnice Emine Višnić, što je doznala preko "stranice nesretna Gavellina kazališta s friškim zapisnicima Kazališnog vijeća". Banović je u svom obraćanju Tomaševiću oštro osudila tu ideju nazvavši je glupom i katastrofalnom jer, kako je među ostalim navela, riječ je o festivalu koji godinama djeluje "izvan zakona, bez registracije, bez organizacije, bez ureda, bez festivalskoga kalendara, bez mrežne stranice, ali zato s milijunskim, usto netransparentnim proračunom". Na kraju pisma objavljenog na web portalu Forum Banović daje i prijedlog gradonačelniku da za početak FSK napokon, nakon dva desetljeća, postane pravna osoba kroz legalnu i transparentnu proceduru. "Nije mi jasno zašto mu preko noći dajete legitimitet pritišćući kazališnog ravnatelja uplašenog za svoj položaj?", pita teatrologinja gradonačelnika Tomaševića te zaključuje kako se ipak nada da neće kapitulirati tako što će "omogućiti ‘vještim‘ pojedincima daljnje netransparentno privređivanje, nezakonit način rada, osiguravanje stečenih privilegija i uopće - širenje bolesti društvenog parazitizma koja je gotovo uništila naš Grad".

image

Emina Višnić

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

A što pročelnica Višnić kaže na tvrdnje da je riječ o festivalu koji godinama djeluje izvan zakona? "Ne postoji poseban zakon kojim bi se definirali festivali i njihova regulacija. Festivali, kao i drugi programi u kulturi, određuju se kao dio programa rada koji donosi upravno, odnosno kazališno vijeće neke ustanove. Tako je to bilo i do sada u slučaju ovog festivala te stoga ne vidim razlog za tvrdnju o djelovanju izvan zakona. Budući da Festival svjetskog kazališta, sukladno novom četverogodišnjem programu, više neće biti obuhvaćen programom HNK u Zagrebu, ne postoji zakonska prepreka da taj festival organizacijski preuzme neka druga ustanova. Uskoro očekujemo u tom smislu, putem ministarstva, primiti i pisano očitovanje od HNK."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34