BOLNIČKA STERILNOST

Duhovi umrlih: U austrougarskim ruševinama jednog kućanstva preko noći su počela vrijediti neka druga pravila...

Predstava ‘Hiromi‘

 Luka Dubroja
U Teatar &TD stiže ‘Hiromi‘, drama u duhu japanskog Noh teatra, gdje duhovi umrlih na pozornicu često silaze bez poziva

Premijera predstave "Hiromi", autora i redatelja Vida Hribara, održat će se u utorak, 7. studenoga, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati. Prve reprizne izvedbe na rasporedu su 13. i 14. studenoga. U komadu, koji je nastao u koprodukciji Radio Teatra i Teatra &TD, glume Rea Bušić, Silvio Mumelaš, Vedran Živolić i Matija Čigir.

image

Predstava ‘Hiromi‘

Luka Dubroja

Uronjena u postobiteljsku atmosferu, predstava "Hiromi" vodi nas u austrougarske ruševine jednog kućanstva, gdje su preko noći počela vrijediti neka druga pravila. Kauč, stol i televizor najednom su zamijenile sofisticirane simetrije i bolnička sterilnost. Kako u tu simetriju uklopiti savršeno nesimetričan obiteljski trojac - sina Stefana, oca Joška i Djeda?

Lice po kojem drama nosi ime je Hiromi, japanska klaviristica koja je nedavno stupila u ekonomsko-ljubavni savez s Joškom, ponudivši mu još jedan u nizu životnih početaka. Kroz rezignirane samoanalize, seciranje i intelektualiziranje svakodnevice do najmanjih potankosti, likovima uporno izmiče sadašnjost koju su u novom zen obiteljskom hramu odlučili osvojiti.

Iako će se jezične mreže o koje zapinju u pokušaju razumijevanja činiti sve gušće i beznadnije, riječima D. T. Suzukija: "Ma koliko bile guste mreže, samim time što su mreže neke će stvari iz njih ispasti i te se stvari, prema tome, ni na koji način ne mogu izmjeriti".

U duhu japanskog Noh teatra, gdje duhovi umrlih na pozornicu često silaze bez poziva, sjećanja se u tri navrata (ili tri preludija) nepozvana javljaju članovima ove obitelji, izranjajući iz njihovog jezika, suprotstavljajući se nametnutoj sadašnjosti i dozvoljavajući protagonistima potragu za teško vidljivim, dubokim i zamagljenim obrisima neizgovorenih rečenica.

image

Predstava ‘Hiromi‘

Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57