PROJEKT INKUBATOR

‘Ćelava pjevačica‘, komad jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda, uskoro na daskama ZKM-a

Sreten Mokrović i  Nataša Dorčić

 Marko Ercegović
Premijera se očekuje u svibnju, a režira je Suzana Nikolić, koja je donedavno predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy

U ZKM-u se priprema "Ćelava pjevačica" Eugèna Ionesca, u režiji ­Suzane Nikolić, bivše dugogodišnje članice ZKM ansambla, redovne profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Suzana Nikolić donedavno je predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy, jednoj od najznačajnijih kazališnih akademija u Kini. Režirat će "Ćelavu pjevačicu" u sklopu ZKM-ova programa Inkubator, osmišljenog kao kreativni prostor u kojemu članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz i izvan okvira temeljne profesije.

image

Adrijan Pezdirc i Anđela Ramljak na probi

Marko Ercegović

Podsjetimo, u sklopu projekta Inkubator nastale su hvaljene predstave "Velika bilježnica" Ágote Kristof u režiji i scenografiji Edvina Liverića, "Zdrav i čist dom, tu je sve po mom" autora i redatelja Kristijana Ugrine, "Tri X i ja" po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić te "Knjiga o ljetu" Tove Jansson u režiji Nadežde Perišić Radović.

Suzana Nikolić postavit će uskoro glasoviti Ionescov komad koji ga je vinuo u jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda.

image

Proba ‘Ćelave pjevačice‘

Marko Ercegović

- Zanima me ispitati kako doživljavamo Ionescov komad ‘Ćelava pjevačica‘ danas u 21. stoljeću. Čini mi se da je snažna poveznica vrijeme koje se u komadu izražava kroz nepredvidive, proturječne otkucaje sata, baš kao što nas vrijeme u kojem živimo sve više stišće i vrti nas u krugu pomanjkanja slobodnog vremena. U tom začaranom krugu kaotičnog vremena susreću se osobe koje se znaju i ne znaju, ili se prave da se ne poznaju, koje komuniciraju na apsurdan način, gotovo ‘montipajtonovski‘. Zanima me otkriti dinamiku tih odnosa kroz ritam jezika. Svjesna sam zahtjevnosti komada, ali vjerujem da ćemo se svi skupa dobro zabavljati istražujući mogućnosti i potencijale koje krije u sebi - ističe Suzana Nikolić.

Premijera se očekuje početkom svibnja, a u predstavi glume Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović i Mateo Videk.

image

Suzana Nikolić na probi ‘Ćelave pjevačice‘

Marko Ercegović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:12