Tonstartssbandht

Od Floride do Medike: Večeras u Zagrebu svira ‘najbolji bend za kojeg nitko ne zna‘

bend Tonstartssbandht

 press
Koncert ovih psihodeličnog dua, kojeg čine dvojica braće, otvara kantautorica Miriiam

Danas od 21 h imate priliku poslušati psihodelični bend Tonstartssbandht koji će u sklopu svoje europske turneje ispuniti malo dvorište Medike fluidnim i mističnim zvukovima. Tonstartssbandht, ili kako ih fanovi zovu – "The Best Band in the World", američki je bend s Floride kojeg čine dva brata, Andy White na vokalu i gitari i Edwin White na bubnjevima. Ovaj indie duo osnovan je 2008. godine u Orlandu te otada istražuju polje psihodelije, noise rocka, lo-fija te countryja. Prošle godine izdali su album "Petunia" pod indie američkim labelom "Mexican Summer". Album je najkompletniji rad benda do sada, što dokazuje i to da je od strane prestižnog glazbenog portala Pitchfork uvršten u top 30 albuma 2021. godine.

Ovaj zanimljivi duo osvrnuo se na svoj album "Petunia" kojeg su nekoliko godina razrađivali na turnejama, isprobavajući rane verzije i ideje na nastupima uživo. Prilikom pandemije koronavirusa usredotočili su se na kraj pisanja pjesama te za otprilike mjesec dana snimili album kod kuće na Floridi.

Istaknuli su kako se vesele svirati na mjestima na kojima još nisu te da su već dugo željeli nastupati u Zagrebu. Naime, na turneji 2015. godine odsvirali su nekoliko nastupa na Balkanu, ali nisu uspjeli nastupiti u samom Zagrebu. Bend je izrazio oduševljenje što su ovo proljeće saznali da Zagreb na ovogodišnjoj turneji ima smisla.

"Činjenica da smo braća znači da se poznajemo cijeli život i da se možemo oslanjati na doživotna zajednička iskustva, utjecaje i razumijevanje koje jača našu vjeru jedno u drugo", objasnili su Andy i Edwin, dodajući da vole raditi zajedno jer su stari, bliski prijatelji.

image

bend Tonstartssbandht

press

Andy je poznat i po tome što je gitarist benda Mac DeMarca te mu česte turneje nisu nepoznata stvar. Naglasio je da je s turnejom s Mac DeMarcom prestao početkom 2020. godine, ali se još uvijek osjeća zauzeto kao i tada te da je sve to ponekad bilo teško, ali mu je ujedno pričinjavalo jednu veliku radost i dar.

"Dok smo odrastali, slušali smo ploče i vrpce naših roditelja iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, raznih pop, rock i eksperimentalnih stilova i razvijali vlastite ukuse uz suvremenu glazbu", ispričala su braća objašnjavajući što je utjecalo na njihovu glazbu. Objasnili su da su bili inspirirani da počnu snimati i nastupati unutar noise scene Floride još dok su bili tinejdžeri koji su posjećivali, bili domaćini ili svirali s inspirativnim umjetnicima koji su stvarali glazbu u njihovoj matičnoj državi početkom i sredinom 2000-ih.

"Klasična lokalizirana scena prekrasnih nakaza koja i danas uspijeva", zaključili su iz Tonstartssbandhta o glazbenoj sceni na Floridi.

Andy je nadodao da je njegova filozofija prema stvaranju glazbe pokušati biti iskren, neustrašiv, zahvalan i strpljiv. "I disati!", podcrtao je gitarist.

"Mi smo samo jednostavna braća s Floride sretni što ćemo svoju glazbu svirati u Zagrebu", zaključio je duo.

Današnji nastup Tonstartssbandhta inicirao je Damjan Vukašin koji je ujedno i organizator koncerta. Vukašin je za bend saznao preko Mac DeMarca, odnosno Andyja koji im je bio gitarist.

"Bili su mi zanimljivi i muzika mi se činila iskrenom te nije podilazila indie trendovima. Čine mi se vjerni tome što rade, a rade to već preko 10 godina. Najbolji bend za koji nitko ne zna!", kazao je Vukašin.

Dodao je kako su tek s posljednjim albumom dobili malo veću publiku u indie svijetu, odnosno nakon što su potpisali s Mexican Summer Labelom te da "možemo reći da smo ih nagovorili da na uzmaku karijere dođu u Zagreb."

O samoj organizaciji koncerta Vukašin je rekao da sam proces nije težak, ali može biti dug i zamoran, pogotovo PR dio. Na početku nije uopće razmišljao te je početna misao bila da ovaj bend želi slušati uživo. Obzirom da nigdje blizu nisu najavili koncert, javio im se te nakon par mjeseci dobio potvrdni mail.

"Nisam mogao drugo nego se bacit u organizaciju, a nisam imao pojma što radim. Veliko hvala nekim iskusnijim ljudima oko mene koji su bili spremni dati kvalitetne savjete i pomoći", zaključio je Vukašin.

Nastup Tonstartssbandhta upotpunit će izvođačica novog vala zagrebačke scene, naša domaća kantautorica Miriiam koja će otvoriti ljetnu koncertnu večer u Medike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:36