FESTIVAL

Na Međunarodnom Etno Jazz Festivalu nastupaju Bok Blues, GIIPUJA, Kozmodrum te braća Teofilović

Braća Ratko i Radiša Teofiloviić

 Jakov Prkic/Cropix
Teofilovići već dugi niz godina oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana

Ovogodišnji festival 22. 7. otvaraju gosti Bok Blues,dvojac, autorski dio BE HA VE Americana Bluesbenda. 2020. g. pobijedili su u solo/duo kategoriji na 12. Croatian Blues Challengeu, a u svibnju 2022. g. zastupali su Hrvatsku na International Blues Challengeu u američkom gradu Memphis, Tennessee. Među natjecateljima iz Amerike i cijeloga svijeta postigli su izuzetan uspjeh ušavši u polufinale ovog natjecanja. Novim uzbudljivim pothvatom Bok Blues izražavaju svoju viziju tog glazbenog žanrapredstavljajući vlastite skladbe i jačajući temelje blues glazbe u Hrvatskoj.

Članovi dua su Zoran Haraminčić Hara na gitari te Davor Bunčić Buna na usnoj harmonici i u ulozi vokala.

Istog datuma nastupa i Kozmodrum, koji je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazba spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni je začetnik bubnjar i kompozitor Janko Novoselić. Iza sebe imaju tri albuma i mnoštvo koncerata. Njihovi nastupi često postaju pravi partyji pa ćemo i na ovom, sigurni smo, zaplesati.

Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Kozmodrum nastavlja svoje putovanje koncertnim aktivnostima kojima prezentira i neke nove skladbe i nove ideje. I, kako sami kažu, donose dašak glazbe iz davnih vremena spojene s onom iz novijih vremena ne bi li dostigli onaj čarobni trenutak.

Sastav čine Janko Novoselić na bubnjevima, Ivan Kapec na gitari, Goran Delač na basu, Elvis Penava na gitari i Hrvoje Galler na klavijaturama.

Narednog dana nastupa Giipuja, iza čijeg imena stoji akronim za "glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima". Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se kvartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz prizmu suvremene muzičke prakseprogovarajući jezikom tradicije u slobodi improvizacije. GIIPUJA je projekt koji traje više od 10 godina te neprestano evoluira. Svakako je jedan od najboljih hrvatskih etno jazz projekata, a naša publika ponovno će se uvjeriti u kvalitetu njihova izričaja na ovogodišnjem izdanju festivala. Sviraju Damjan Grbac na kontrabasu, Marko First na violini, sopeli, mihu, Aldo Foško na bas klarinetu te Tonči Grabušić na bubnjevima.

24. 7. nastupaju braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović. Na ovogodišnjem izdanju festivala predstavljaju "Element", novi album s obradama najljepših tradicionalnih pjesama naših prostora.

Teofilovići već dugi niz godina oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana. Jedinstveni i čudesni, epiteti su koji se nerijetko vežu uz njihovo prezime, ponajprije zbog nadahnutog dvoglasnog pjevanja koje svakog slušatelja vraća u neka prošla vremena. Nakon šest godina diskografske pauze, Teofilovići objavljuju "Element", novi studijski album s 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora.

Tijekom godina bilježe nastupe u Njemačkoj, Italiji, Austriji, SAD-u, Japanu, Rusiji i to u nekima od najeminentnijih koncertnih prostora poput Wiener Konzerthaus u Beču, Moscow Tchaikovsky Conservatory u Moskvi, The Kennedy Center u Washingtonu i Liszt Academy Concert Centre u Budimpešti. Album "Element" logičan je nastavak bogate 30-godišnje karijere, a sadrži sve ono što Ratka i Radišu čini posebnima na glazbenoj sceni. Svima onima koji se upuste u preslušavanje ovog albuma, zajamčeno je jedinstveno lirsko putovanje uz produhovljene obrade braće Teofilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:31