INTERVJU ZA JUTARNJI

Legendarni Shaquille O‘Neal vrti ploče na Krku: ‘Nije bilo lagano postati uspješan DJ‘

 Daniel Deslover/Ddp Usa/Profimedia/Daniel Deslover/Ddp Usa/Profimedia
‘Nakon završetka košarkaške karijere, trebali su mjeseci priprema, istraživanja i predanosti da postignem ovo što imam danas‘

Najveći DJ na svijetu, točnije, najviši sa svojih 216 centimetara, 14. srpnja nastupa na Krku. Iako možda na prvu niste sigurni tko je DJ Diesel, iza tog imena stoji ni manje ni više nego Shaquille O’Neal, legendarni košarkaš koji je košarkaške terene zamijenio DJ pultom. Ususret njegova nastupa u novootvorenom klubu Diamond kod Malinske, popričali smo s ovom sportskom, ali i glazbenom legendom.

Znamo te kao vrsnog sportaša, ali i zabavljača. Jeste li više uživali u sportskoj ili glazbenoj karijeri? Imaju li ove dvije Vaše strasti dodirnih točaka?

Hvala, hvala! Ima podosta sličnosti između sporta, glazbe i zabave u cjelini. Odrastanje s košarkaškom loptom u ruci omogućilo mi je da postanem odličan igrač u ligi, ali nije bilo lako postati uspješan DJ. Nakon što sam završio svoju košarkašku karijeru, trebali su mjeseci priprema, istraživanja i predanosti generalno da postignem ovo što imam danas.

Ne mogu reći da uživam u jednom obliku zabave više u odnosu na drugi, ali sa sigurnošću mogu reći da je zabava nešto što volim. Volim izmamiti osmijeh na lice ljudi, volim komunicirati s ljudima i stvoriti trenutak s nekim koji se ponekad čini kao vječnost. Sve to pokušavam ostvariti u svom DJ setu.

image
Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia/Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia

Glazbom ste se počeli baviti 80-ih. Kakvi su bili počeci? Kako ste dospjeli u taj svijet?

Da, jesam snimio sam legendarni "SHAQ FU" i tako postao jedini sportaš koji ima platinasti album. Osamdesete i devedesete bile su posebno vrijeme za mene i za sve profesionalne sportaše diljem svijeta koji se bave glazbom i vole glazbu. Bio sam odlučan u namjeri da postanem najbolji košarkaš, iako sam imao nepokolebljive snove da postanem reper, i naravno, DJ.

Imao sam privilegiju raditi s nekim od najvećih imena rapa koji su me pomogli oblikovati u umjetnika kakav sam danas. Momci kao što su Def Jef, Phife, Warren G, III Al Skratch i mnogi drugi. Svi su ti dečki u početku bili velika inspiracija, a sada su suradnici. Osjećaj je stvarno poseban.

Još ste tijekom aktivne košarkaške karijere objavljivali albume. Je li bilo izazovno trenirati i baviti se glazbom u isto vrijeme? Kako ste našli vremena?

Život ovisi o ravnoteži. Radi se o tome možete li postići što više tog, ali istovremeno na učinkovit način. Što više možete pravilno upravljati vremenom, to više možete postići. Naravno da je bilo teško pronaći vremena, ali to je ono što morate učiniti da bi uspjeli.

Ako nisam bio na terenu, bio sam u svlačionici vrtio ploče ili u "laboratoriju" producirao. To što sam to pretvorio u karijeru kakvu imam danas smatram blagoslovom.

image
Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia/Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia

Neka vrsta prekretnice bio je odlazak na festival Tomorrowland. Što vas je tamo toliko oduševilo da ste odlučili postati DJ?

Uvijek je bila poznata činjenica, barem po mom mišljenju, da ako si uspješan DJ, onda nastupaš na Tomorrowlandu. Odlazak na taj festival s takvim načinom razmišljanja omogućio mi je da vidim ono što taj festival stvarno jest i odvojim sve vrijeme koje mi je potrebno da usavršim set i stvorim nevjerojatan nastup. Da budem iskren - to je za mene zapravo bilo sve, ostvarenje sna.

Nakon što se publika navukla na glazbu, održavali su energiju kao da je sedma utakmica finala NBA lige, što je iz mene osobno izvlačilo sve više i više energije...Zato sam i morao ući u moshpit i razbacati se!

Učinili ste vrlo lijepu gestu pozivajući glazbenike da vam pošalju svoju glazbu za playliste. Kakve su njihove reakcije?

Nevjerojatna! Moj inbox je ispunjen s preko 1000 neobjavljenih traka raznih producenata. Sastavio sam mali tim producenata koji kontroliraju taj inbox i pomažu mi odrediti koje pjesme čine set. Glazba je subjektivna, samo zato što se meni sviđa ne znači da će se i nekom drugom, zato je potreban tim koji će sve provjeriti i balansirati.

U intervjuima ste znali isticati da svojoj djeci ne dajete novac jer ih želite naučiti važnosti rada. No, često pomažete i potpunim strancima. Odakle takav odnos prema novcu?

Blagoslovljen sam što imam veliku obitelj i sjajnu obitelj. Ne bi bilo u redu da svoj osobni uspjeh koristim na tako neozbiljan način. Želim naučiti svoju djecu moralu, etici, odlučnosti, strasti i svim ostalim osobinama za koje jedan roditelj želi da njihovo dijete posjeduje.

Ne mogu im dati sve što je proizašlo iz mog "carstva" i onda očekivati ​​da će imati isti intenzitet i "glad" kao i ja. To ne ide tako. Kad izađem u javnost i vidim posrnulu obitelj koja se muči, sjetim se tih dana. Takav sam bio i ja. Trebala nam je pomoć i svaki dan bih se probudio i nadao da će netko to učiniti. Zato se budim s istim mentalitetom, samo što se ovaj put radi o davanju.

image
Tnt/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Tnt/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kakva vas glazba trenutno intrigira? Što slušate doma dok se opuštate?

Ja sam DJ koji se orijentira na bas. Sve o žestokom basu, dubstepu, trapu, eksperimentu i srodnom između me uzbuđuje. To je energija koju ja osobno želim i trebam, pa je slušam u avionu, u autu, u teretani i svugdje. Znam da možda ne smatrate dubstep kao nešto "opuštajuće", no svakom svoje!

Već ste svirali na hrvatskoj obali. Po čemu pamtite svoj boravak ovdje?

To su bila zabavna vremena! Svidjela mi se europska turneja i bilo je fantastično. Hrvatska je bila posebna. Nisam bio na Krku, no to ovaj nastup čini još uzbudljivijim. Uzbuđen sam zbog lokalnog debija!

Kakav nastup možemo očekivati ​​u Dijamantu? Što nam spremate?

DIAMOND! STIŽE DIESEL! Očekujte malo bas glazbe, neke starije pjesme, neke hitove i sve između. Jedini način da znate što vam spremam...je da budete tamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:36