KRUDER & DORFMEISTER

Kraljevi downtempa oduševili Zagrebački Velesajam: Napravili pošteni show, na trenutke i pravi rave party

Kruder & Dorfmeister

 Tomislav Novak
Ukratko: party sjajan, K&D klasa za sebe. Ništa novog, dakle, za izvijestiti

S puno stila i valjajućeg masnog basa Kruder & Dorfmeister ukazali su se sinoć u Zagrebu i s lakoćom osvojili kakvih dvije tisuće fanova u tek solidno ispunjenom Paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma. Nije im ovo prvi put u Hrvatskoj, pa uostalom ni u Zagrebu koji su 2019. fino razdrmali trosatnim DJ setom u Laubi, a nešto slično isporučili su i ovog puta.

Vitalni i prilično energični, na trenutke eksplozivni, krenuli su nešto malo iza ponoći i ponovno odradili skoro pa dobre tri ure laptop slaloma kroz brojne elektronske stilove.

image

Kruder & Dorfmeister

Tomislav Novak

Bilo je tu svega i svačega, ali uvijek pomno odabranog i fino izbalansiranog - od trip hopa, drumbe i dubstepa pa sve do electro jazza, housea, u špicama i finog tvrdog techna, a našlo se i mjesta za njihove remixeve Depeche Modea, Davida Bowieja i Johna Paula Younga te par svevremenskih hitova s albuma "DJ Kicks" i "K&D Sessions" zbog kojih im još od polovice devedesetih tepaju kao kraljevima downtempa.

Nije jučer, međutim, bilo previše vremena za tu njihovu "muziku za aerodrome i liftove" kako se nekad posprdno nazivala, prije nego što su je možda baš najviše K&D, Thievery Corporation, Air i slični digli na drugu razinu i odjurišali u mainstream.

image

Kruder & Dorfmeister

Tomislav Novak

Iako je nastup, naime, najavljen kao live s fokusom na zadnji, svježe izdani album "1995" (koji se uglavnom sastoji od sporih atmosferičnih lounge traka nastalih prije 27 godina), Peter Kruder i Richard Dorfmeister bez problema su zapasali puno šire. Čas sporiji, čas brži, malo trippy pa psihodelični, ali nikad dosadni ni naporni, jednom nogom stilski čvrsto ukopani u devedesetima, jučer su potvrdili klasu, elan i volju, napravili pošteni show, na trenutke i pravi rave party.

image

Kruder & Dorfmeister

Tomislav Novak

Zagreb im je inače jedna od posljednjih stanica na turneji koja je uključivala Luksemburg, Utrecht, Berlin, Zurich, Linz i Beč gdje im se pokloniti došlo preko deset tisuća fanova, a vizuale su im za ovaj tour osmislili Jascha Suss i njegov bečki umjetnički kolektiv formlos.

Ukratko: party sjajan, K&D klasa za sebe. Ništa novog, dakle, za izvijestiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:27