Na vrhu svijeta

Dream Theater: ‘Radimo zajedno toliko dugo da je kemija između svakoga od nas doista jaka‘

James LaBrie

 Helena Larsson/TT NYHETSBYRĹN/TT News Agency via AFP
Bend čiji su koncerti glazbeni spektakli, koji ponekad potraju i do tri sata, večeras nastupa u Dom sportova. Razgovarali smo s pjevačem

Dream Theater, jedan od najznačajnijih bendova progresivnog rocka, ponovno nakon osam godina stiže u Zagreb. Trenutačno putuju po Europi u sklopu svoje turneje "Top Of The World", a u petak 27. svibnja moći ćemo ih slušati u Domu sportova. Bend je krajem listopada prošle godine objavio album "A View from the Top of the World" koji prate na ovogodišnjoj turneji, a njihov koncert bit će pravi audio-vizualni spektakl. Prije njih nastupit će kanadski pjevač i gitarist Devin Townsend.

Razgovarali smo s pjevačem Jamesom LaBrieom: "Album je izazvao nevjerojatne reakcije publike od naših fanova diljem svijeta. Svi su iznimno zadovoljni glazbenim smjerom u kojem smo krenuli. Na turneju smo krenuli u veljači, prvo smo posjetili Sjevernu Ameriku, a sada smo u Europi. Iako se vremena nakon pandemije i dalje nisu u potpunosti vratila u normalu te i dalje osjećamo posljedice "covid mamurluka", dovoljna nam je činjenica da smo sada ponovno svi zajedno i da radimo ono što volimo" objasnio nam je James LaBrie.

Osim novog albuma benda, LaBrie je prije nekoliko dana izbacio svoj solo album "Beautiful Shade Of Grey" pa se nekad u budućnosti nada se i solo turneji. Novi album je poseban – u potpunosti se razlikuje od njegovih prijašnjih izdanja.

- Izuzetno sam ponosan na svoj solo album. Gledam na njega kao na odavanje počasti i vraćanje sjećanja na zlatno vrijeme klasičnog rocka, no u isto vrijeme nekako pripada današnjem svijetu, suvremen je. Nazvao bih ga akustično vođenim albumom uz tonove klasične glazbe koja je emotivna i evokativna – rekao je LaBrie o svojem albumu u razgovoru za Jutarnji list.

- Važno je eksperimentirati i pokazati svijetu da se evolucija svake osobe koja se bavi glazbom nastavlja. Svi koji su radili na albumu odradili su veličanstven posao, a pjesme govore o povezanosti s ljudskim duhom u emocionalnom spektru. Tako da sam uistinu uzbuđen i jedva čekam da ljudi čuju moju novu muziku.

image

Devin Townsend u Zagrebu će nastupiti kao predgrupa Dream Theateru

Live Media Publishing Group/Alamy/Alamy/Profimedia/Live Media Publishing Group/Alamy/Alamy/Profimedia

Njihovi koncerti pravi su glazbeni spektakli, a ponekad potraju i do tri sata. LaBrie nam je otkrio svoju tajnu - do energije za takve nastupe ne dolazi se lako. Treba se držati u dobroj formi, vježbati, piti puno vode i jesti mnogo voća i povrća. Spomenuo je kako je također važan dobar smisao za humor, jer je u takvom poslu izazov održati mentalnu stabilnost.

- Prioritet nam je održati zdravlje. Čak i u normalnim vremena, vrlo se lako razboljeti zbog konstantne blizine velikog broja ljudi. S covidom moramo biti jako oprezni, jer ako se samo jedan od nas razboli, cijela turneja se zaustavlja. Stalno putujemo od grada do grada, a svake smo noći u pokretu za novi grad, državu ili čak kontinent - stoga, zdravlje im je doista najvažnije, otkriva LaBrie.

Mnogo pjesama ovog benda traje i duže od 10 minuta, a pjesma s novog albuma koja dijeli ime s njegovim naslovom traje čak 20 minuta. LaBrie nam je objasnio kako izgleda proces stvaranja tako neobično dugačkih pjesama.

- Inspiracija nam uvijek dođe sama od sebe. Uvijek imamo jasnu viziju onoga što želimo od svake pjesme te mnogo razgovaramo o tome. Radimo zajedno toliko dugo da je kemija između svakoga od nas doista jaka. To je tako sjajna vrsta povezanosti svakog od nas sa svakim i kolektivno, da se nikada nismo našli u situaciji bez ideja. Kod nas je upravo suprotno, tako da u moru ideja moramo odabrati što je prava stvar za album na kojem u tom trenutku radimo.

Iako i ovaj bend ima loših dana, svi su kao jedna velika obitelj, a njihovu turneju tako ugodnom čini poštovanje koje imaju jedni prema drugima.

- Mislim da je naš najnoviji album pokazao da u svojoj dugoj karijeri i dalje stvaramo kreativnu muziku koja je zanimljiva i osvježavajuća i da i dalje pomičemo granice kreativnosti, prema čemu smo i poznati. To govore i glazbene nagrade koje osvajamo, radimo upravo ono što mislimo da je najbolje za nas, i to radimo na elegantan i milostiv način – zaključio je LaBrie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:33