Kvadratura

Davor Hrvoj: Njegova radijska emisija Vrijeme je za jazz emitirat će se 8. studenoga 1500. put

Davor Hrvoj

 Ivan Posavec/
Hrvoj prati jazz scenu još od sedamdesetih godina a bio je i jazz promotor. Autor je više knjiga o jazzu

U vrijeme kada je novinstvo u zalasku i kad je profesija novinar izgubila na važnosti, doista je nevjerojatno da u nas i dalje postoji osoba koja se bavi isključivo jazz novinarstvom. Davor Hrvoj prati jazz scenu još od sedamdesetih godina. Dobro, bio je i jazz promotor, od 2013. do 2021. To su bile posljednje zvjezdane godine jazz.hr festivala. Tada je, ne samo dovodio velike muzičare (grupe Oregon i Black Art Jazz Collective, Ambrosea Akinmusirea, Garyja Bartza, Jeana Luca Pontyja), nego i poticao neke od njih (M. Vitousa, Ernieja Wattsa, Charlesa Tollivera, Chica Freemana i dr.) na suradnju s našim muzičarima, i dovodio ih na radionice studentima na Muzičku akademiju (Sheilu Jordan, Eddieja Hendersona, Lindu May Han Oh i dr.).

No, sve to vrijeme on prati i druge jazz koncerte, kao i produkciju albuma, redovito piše za riječki Novi list i vodi portal jazz.hr. Davor je napisao i (auto)biografiju Boška Petrovića, kao i četiri knjige intervjua s jazz glazbenicima. Posljednju od tih knjiga "Zamrznuta glazba", riječki je ex libris objavio prošloga tjedna, u ediciji JazzBeat. Trideset i pet zvijezda suvremenog jazza (Carla Bley, Egberto Gismonti, Vijay Iyer, Hugh Masekela, Pat Metheny, Wayne Shorter, Ralph Towner, Archie Shepp, Reggie Workman i dr.) u toj knjizi govore o svojim iskustvima i jazzu na doista poseban način.

Davor na koncertima uvijek i fotografira. U svakoj od njegovih knjiga su fotografije, portreti intervjuiranih muzičara, i tih je fotografija snimio toliko da ne čudi kako je nanizao i pedesetak samostalnih izložbi u nas i po svijetu (Srbija, Slovenija, BiH, Slovačka, Egipat).

Posljednje pretumbacije i uštede na HRT-u, kad su netragom nestale jazz emisije Dubravka Majnarića, Marina Margetića i Jelene Balent, i mnogo toga drugog, Davor je preživio, njegove radijske emisije Cro Jazz i Vrijeme za jazz idu dalje. Potonja će se 8. studenoga emitirati 1500. put. Veliki je to trud i zalaganje za ideju jazza. Kao što bi rekli Blues Brothersi - "In the Mission from God!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:34