AMERIČKA KANTAUTORICA

CAT POWER VEČERAS PRVI PUT U ZAGREBU Od kraljice indie rocka do muze Karla Lagerfelda

 Getty
Njezin život mogao bi biti scenarij za film, svojom pojavom nadahnjuje modne dizajnere, a glazbom Almodovara i Bessona

Na kraju Wong Kar-waijevog filma “My Blueberry Nights” lik Katye dođe se pozdraviti s likom Jeremyja i reći mu kako je s njima zauvijek gotovo i time ga osloboditi za novu ljubav s likom Elizabeth.

Kao i brojni drugi Kar-waijevi filmovi, to je poema o nesretnim ljubavima, odnosno ljubavnicima, o teškim rastajanjima i lakim sastajanjima utopljenima u urbanoj izolaciji. Jeremyja glumi Jude Law, Elizabeth Norah Jones, a Katyu Chan Marshall, poznatija pod umjetničkim imenom Cat Power. U ovom filmu koji ima i jedan od najboljih filmskih soundtracka svih vremena nalaze se i dvije pjesme Cat Power - “The Greatest” i “Living Proof”.

Kultni američki magazin The Interview u uvodu u intervju s njom iz 2012. kaže da ako postoji itko tko je istinska “indie-rock” zvijezda onda je to Cat Power. Što nije pretjerano laskava titula. Već spomenuta pjesma “The Greatest” našla se i na soundtrackovima filmova režisera poput Lukasa Moodyssona, Françoisa Ozona i Luca Bessona.

Njena izvedba pjesme “Werewolf” ključni je element bolno melankolične scene, ne toliko poznatog ali fenomenalnog filma “Powder Blue”, u kojoj sramežljivi mrtvozornik, kojeg glumi Eddie Redmayne, gleda Jessicu Biel kako pleše na šipci na pozornici nekog mračnog striptiz bara. Ista pjesma nalazi se i na soundtracku Almodovarovog “Broken Embraces”.

Mračna tuga

Hipnotični glas Cat Power zagušen od emocija i mračna tuga njenog “soulternative” zvuka i nije samo proizvod neke fikcije i umjetničke kreacije koju brojni filmaši prepoznaju kao idealnu glazbenu kulisu svojim vizualnim naracijama. Njen traumatičan život prošao bi kao idealni predložak za scenarij za film nekog od spomenutih režisera koji seciraju intime životom i ljubavlju slomljenih protagonista. Rođena je kao Charlyn Marie Marchall u Atlanti 1972. dok su joj roditelji još bili tinejdžeri. Otac joj je bio blues glazbenik i Jehovin svjedok, a majka velika obožavateljica Ziggya Stardusta zbog kojeg je kosu farbala u crveno i promijenila ime u Ziggy; oboje su potomci Cherokee Indijanaca.

Aktivizam

Uskoro nakon njenog rođenja rastali su se, a ona je seleći se po američkom jugu s majkom i očuhom promijenila trinaest različitih škola. Kaže da je baka ta koja ju je odgojila i sjeća se da ju je, otkako je bila dijete, budila svake noći punog mjeseca da bi zajedno bdijele uz čašu whiskeya. Potječe iz obitelji siromašnih alkoholičara i vrlo rano za bijeg iz obitelji u kojoj su alkohol i nasilje bili svakodnevica poslužila joj je droga.

Dok je još kao tinejdžerica bila konobarica u pizzeriji, gdje je ponekad pjevala i svirala gitaru, umro joj je dečko, pa joj je netko blizak umro od AIDS-a, prijatelji su joj bili ovisnici o heroinu... Odselila se s dečkom u New York da bi saznala da je on u vezi s vlasnikom restorana, koji ima ženu i djecu, u kojem joj je našao posao. Tijekom prve godine života u New Yorku snimila je video s indie-režiserom i scenaristom Harmonyjem Korineom i bila u kratkoj vezi s svestranim umjetnikom i čudakom Vincentom Gallom.

Nešto godina kasnije planirala je samoubojstvo nakon što ju je ostavio sedam godina mlađi model, bivši vozač relija, Daniel Cury. Godinama su alkohol, često boca whiskeya dnevno, i razne droge i lijekovi bili sastavni, odnosno rastavni, dio njene svakodnevice. Predomislila se oko samoubojstva jer je naletjela na najavu novog albuma Mary J. Blige koji nije htjela propustiti čuti. Uz intervenciju prijatelja završila je u psihijatarskoj klinici. Iste je godine i bankrotirala. Tih godina bila je i muza Marcu Jacobsu i Nicolasu Ghesquièreu, a nakon što ju je Karl Lagerfeld vidio kako puši ispred Mercer hotela u New Yorku postala je zaštitno lice Chanel nakita.

Nakon psihofizičkog i financijskog oporavka provela je nekoliko godina u vezi s glumcem Giovannijem Ribisijem čijoj je kćeri godinama bila poput majke, a onda ju je i on iznenada ostavio i u roku od dva mjeseca se oženio top modelom Agyness Deyn.

Nakon prekida s Ribisijem ošišala je prvi put svoju dugu kosu na dječački kratku. Prošle godine je rodila, ali u javnosti nije poznato tko je otac djeteta čije je rođenje objavila gotovo kao usputni komentar na Instagramu uz video o neredima u Baltimoru zbog ubojstva Afroamerikanca.

Uz svoj sve naglašeniji aktivizam i borbu za prava manjina, posebno američkih Indijanaca te prava djece, čemu svjedoče i njeni Instagram i Twitter profili, njenoj tituli “indie-rock” zvijezde i ultimativne kulerice doprinose i sljedeći biografski podaci - otkrili su je Steve Shelly, bubnjar iz Sonic Youtha, i Tim Foljahn iz Two Dollars Guitar s kojima je snimila prva dva albuma. Na albumu “You Are Free” koji je izdala 2003. godine gostovali su joj i slavni frontman Foo Fightersa, nekadašnji bubnjar Nirvane Dave Grohl i pjevač i gitarist Pearl Jama Eddie Vedder.

Prvu kazetu, jer nije imala novaca za ploču, kupila je sa 13 godina. Bio je to “Metal Circus” Hüsker Dü. Na sprovodu bi željela da joj sviraju “Sweet Thing” Vana Morrisona. Obožava Boba Dylana kojeg zove “God Dylan”.

Obrade kao počast

Kao konobarica radila je 1992. i 1993. u New Yorku u Carnegie Hill Caffeu. 23 godine kasnije, 2016., nastupila je dvadesetak blokova južnije u Carnegie Hallu na tributeu Davidu Bowieju s Debbie Harry, Michael Stipeom, Pixies i Laurie Andersson s kojom je, kako se na Instagramu pohvalila, dijelila garderobu. Cat Power konačno će prvi put nastupiti i u Hrvatskoj večeras u zagrebačkoj Tvornici.

Sama, uz gitaru, izvest će neke od svojih najvećih hitova poput filmskog “The Greatest” i brojne obrade, među kojima su “Don’t Explain” Billie Holliday, “Blue” Joni Mitchell i “Ramblin’ (Wo)man” Hanka Williamsa. Cat inače kaže da nije riječ o obradama tuđih pjesama već interpretacijama koje s u povijesti glazbe duboko ukorijenjen način odavanja počasti kantautorima i pjesmama koje su je obilježile i inspirirale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 14:40