LEA DEKLEVA

‘Bliskost s osobom prava je čovjekova sloboda. A toplina i čarolija jedini su parametri‘

Lea Dekleva

 Aquarius Records/Aquarius Records
Cijenjena kantautorica snimila spot za pjesmu koju ima u suradnji s vokalno glazbenim sastavom Chord Company

Poznata zagrebačka kantautorica Lea Dekleva snimila je spot za pjesmu "Na slobodi" s kojom je u suradnji s vokalno glazbenim sastavom Chord Company u ožujku nastupila na 70. Zagrebačkom festivalu. Dekleva je autorica glazbe i stihova, a video broj potpisuje Hrvoje Banić, (MiB) produkcija. Sniman je u Zagrebu, a u spotu se pojavljuje i kantautoričin pas.

- Imala sam pjesmu koju sam čula kao višeglasno pjevanje i svojevrstan dijalog. Kako je kod nas višeglasje u većini klapsko pjevanje, prva asocijacija je bila produkcijski moderniji pristup višeglasnom/klapskom pjevanju. Ukazali su mi na Chord Company, talentirane dečke koje do tada nisam poznavala. Ekipa u studiju me nagovorila da im se pridružim iako to nije bila moja prvotna ideja. Nisam se čula u ulozi izvođača te pjesme, ali kad upoznaš novih devet ljudi koji glazbi pristupaju s ljubavlju i bez ikakvih kalkulacija, razveselila me ideja da upravo s njima otvorim novu stranicu - ispričala je Dekleva. No osim što joj je to bila prva suradnja s Chord Company, strašno je dugo nismo vidjeli za nastupa uživo, a kamoli na kakvom festivalu,...

image

Lea Dekleva i Chord Company

Aquarius Records/Aquarius Records

- Zagrebački festival je bio moj prvi festival ikada. Nisam bila ljubitelj te forme natjecateljskog karaktera, ali ovo je ipak bio 70. jubilarni i to u mojem gradu. Opet su me nagovorili i ne žalim zbog toga. Rode se neka nova poznanstva, sretnu stari znanci. A pauza od javnih nastupa bila je duga, broji se u godinama. Dođe takav period, ali mislim da je i šutnja bila pisanje, jer se kroz vrijeme dogodi neki život, pa imaš što pretočiti u pjesmu - odgovara Dekleva.

A kako je nastala pjesma "Na slobodi"?

- Mislim da se svi nekada zapitamo kojim putem prema gore, kad sve krene prema dolje. I tako se ispiše prvi stih. Najteže je početi, a dalje se pjesma sama ispiše ako imaš što za reći. U ovom slučaju je bliskost s osobom prava čovjekova sloboda, a u širem kontekstu mislim da bez slobode nema ničega - objašnjava Dekleva koja trenutno autorski priprema dvije pjesme za kolege, a sebi najvjerojatnije Božićnu pjesmu.

- Nisam je do sada imala, a u toj se tematici mogu opustiti. Toplina i čarolija su jedini parametri. Autorski i kantautorski mi se događa neko buđenje, a sve daljnje puteve vjerujem da će pokazivati same pjesme, pa gdje me odnesu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42