ODLAZAK VELIKANA

Umro je legendarni hrvatski redatelj Veljko Bulajić

Veljko Bulajić

 Goran Sebelic/Cropix
Višestruko nagrađivani autor poznat je po svojim spektaklima o II. svjetskom ratu

Hrvatski filmski redatelj i scenarist crnogorskoga podrijetla Veljko Bulajić preminuo je u utorak u 97. godini života.

Bulajić je rođen 22. ožujka 1928. u Vilusi kraj Nikšića u Crnoj Gori. U trećoj je godini preselio u Sarajevo, a 1943. godine pristupio partizanskom pokretu. Iduće je godine teško ranjen, a od 1946. godine živi u Zagrebu.

Školovao u večernjim školama te radio u odjelu za kulturu Doma JNA. Razvojačen je 1950. godine. Kasnije je upisao filmski tečaj u Jadran filmu, a potom kao stipendist studirao filmsku režiju u Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu.

Nakon što je bio asistent Vatroslava Mimice na igranom filmu "U oluji" (1952.), režirao je šest kratkometražnih dokumentarnih filmova, prvi od kojih je bio "Kamen i more" (1953.).

U igranom je filmu debitirao je s "Vlakom bez voznog reda" (1959.). Taj je film na Pula Film Festivalu dobio nagrade za najbolji film i najbolji scenarij. "Vlak bez voznog reda" uvršten je u glavni program Filmskog festivala u Cannesu.

Utjecaj talijanske kinematografije zamjetljiv je u cjelini njegova opusa.

U središtu Bulajićeva opusa ipak trajno ostaju ratna drama i spektakli o II. svjetskom ratu u svjetski poznatim filmovima "Kozara" (1962.) i "Bitka na Neretvi" (1969.), produkcijskom vrhuncu jugoslavenske kinematografije.

Dvadesetostoljetna političko-povijesna tematika obilježava i ostale njegove filmove "Atentat u Sarajevu" (1975.), "Visoki napon" (1981.) i "Donator" (1989.).

Nakon razornog potresa u Skoplju 1963. realizirao je dugometražni dokumentarni film "Skopje 63" (1964.), za koji je primio više međunarodnih nagrada.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:36