OPASAN LET

U 107 minuta filma strpani su spektakularno slijetanje, još vrtoglavije uzlijetanje,rat s gerilom, preživljavanje u džungli...

Gerard Butler i Mike Colter, Lionsgateov Plane (2023)

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
‘Plane‘ je film s rijetkim dobrodošlim svojstvom: ne hini da je išta drugo doli ono što doista jest

Film "Opasan let" dušu je dao za nostalgičare videotečne akcije osamdesetih. "Plane" je popabirčio malo od "Predatora", malo od "Napada na policijsku stanicu", malo od "Južnjačke utjehe", a malo od "Umri muški". Svi su ti neoriginalni utjecaji smućkani u staromodni, ali čestiti i zabavni akcić.

Junak "Planea" je Škot Brodie (Butler), bivši vojni pilot koji vozi putnički avion za drugorazrednu kompaniju. Brodie za Silvestrovo leti od Singapura do Tokija u polupraznom avionu u kojem su, među ostalim, i agenti FBI-ja koji sprovode ubojicu. Gramziva ga kompanija natjera da leti kroz oluju. Grom sprži elektroniku, a Škot s defektnim avionom uspije aterirati na tropski otok. Jedini je problem što otok kontrolira gerila koja se financira otkupninama. Ubojica, suvišno je reći, postaje junakov najkorisniji pomagač. Režiser filma Jean-François Richet je Parižanin, žanrovski rutiner koji je u karijeri naizmjenice radio u Hollywoodu i francuskoj A produkciji. U "Opasnom letu" se iskazao kao umješni zanatlija.

"Plane" je zabavni miks filma katastrofe, ratnog trilera i filma o izoliranoj skupini. U 107 minuta filma strpano je jedno spektakularno slijetanje i još vrtoglavije uzlijetanje, cijeli mali rat s gerilom, plus preživljavanje u džungli i oslobađanje talaca. Začin svemu tome je Gerard Butler kao šarmantno-samo­ironični mačo junak.

"Plane" je film s rijetkim dobrodošlim svojstvom: ne hini da je išta drugo doli ono što doista jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:57