POGLEDAJTE SNIMKE

Trunu li u dvorištu Jadran filma filmski klasici Mimice i Papića: ‘Nema šanse, to su samo prazne kutije‘

Kutije filmskih vrpci trunu na kiši i hladnoći

 Privatna Arhiva/
To nisu originalne kopije, a ove laži šire zlonamjerne osobe. To ni nisu originali već komercijalne kopije, tvrdi Vinko Grubišić

Gomila kutija filmskih rola ostavljenih na otvorenom ispred zgrade laboratorija u Jadran filmu u zagrebačkoj Dubravi koje trunu na kiši i hladnoći zabrinule su filmsku zajednicu koja se boji da propada kulturno blago.

image

Snimke iz dvorišta Jadran filma

Privatna Arhiva/

Kutije su zamijećene prošli tjedan, a prema fotografijama s posjeda koje su stigle i do redakcije Jutarnjeg Lista jasno se na nekima od njih vide naznačeni naslovi. Tako je na jednoj piše "Signali nad gradom", što je naslov filma Živorada Mitrovića iz 1960., a na drugoj "Infekcija" - ton kopija color, nova duža verzija s datumom s godinom 2007., a riječ je o filmu Krste Papića iz 2003.

image

Kutije s filmskim klasicima odbačene su iza zgrada Jadran filma

Privatna Arhiva/

Pored toga na bačenoj gomili su i kutije s natpisom "Ponedjeljak ili utorak", a radi se o filmu iz 1966. za koji je Vatroslav Mimica nagrađen Zlatnom Arenom u Puli. Na njima stoji natpis i "it band" što znači tonski zapis. Tu su kako je vidljivo na fotografijama i kutije na kojima stoji "original negativ color" i to za dva djela - "Veliki transport" Veljka Bulajića s datumom od 30. ožujka 1983. te Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka na kojem stoji 2. siječnja 2002., dakle prije no što je film završen.

image
Privatna Arhiva/

Podsjetimo "Duga mračna noć" u kina je stigao u proljeće 2004. O čemu je riječ pitali smo predsjednika uprave Jadran filma Vinka Grubišića.

image
Privatna Arhiva/

- Ja sam rođen 300 metra udaljenosti od Jadran filma i ne postoji nikakva šansa da bih pustio da propada takva filmska baština. Radi se u 90 posto slučajeva o praznim kutijama i možda deset posto od toga o tzv. "octenim kopijama", dakle onim snimkama koje je zahvatio kemijski proces, što se zna dogoditi. Također u Jadranu filmu se nalaze samo komercijalne kopije, a u Državnom arhivu tj. Kinoteci one zaštićene koje smo predali na čuvanje. Ništa vrijedno nije propalo, imamo bolje uvjete od većine filmskih kuća i sve su ovo podmetanja zlonamjernih osoba - ustvrdio je Grubišić.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:22