ŠALABAHTER IZ FILMA

Triler ‘Ljubav i krvoproliće‘ ne nudi praktički ništa osim pogleda na bijedne živote nesretnih marginalaca

Katy O‘Brian i Kristen Stewart u filmu ”Ljubav i krvoproliće”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Premda redateljica Rose Glass ima oko za upečatljiv kadar, "Ljubav i krvoproliće" većinom je zbrčkan film neujednačenog tona

Koliko se god trudio, Hollywood od 34-godišnje američke glumice Kristen Stewart nije uspio napraviti tradicionalnu zvijezdu.

Kći filmskih radnika, Stewart je počela glumiti s osam godina. Nakon nekoliko epizodnih uloga u filmovima koje je vrijeme zaboravilo, s 12 je godina u filmu "Soba panike" (2002.) redatelja Davida Finchera više nego dobro parirala iskusnoj oskarovki Jodie Foster i pokazala da je zaista talentirana glumica

Stewart je svjetsku slavu stekla kada je 2008. u filmu "Sumrak" redateljice Catherine Hardwicke zaigrala Bellu Swan, tinejdžericu koja se zaljubi u vampira Edwarda Cullena (Robert Pattinson). Iako se ne može reći da je "Sumrak" bio osobito dobar film, u kinima je na krilima popularnost istoimene knjige spisateljice Stephenie Meyer uprihodovao nešto više od 400 milijuna dolara.

Dok je igrala Bellu Swan, a odigrala ju je u pet filmova - "Sumrak" (2008.), "Sumrak saga: Mladi mjesec" (2009.), "Sumrak saga: Pomrčina" (2010.), "Sumrak Saga: Praskozorje 1. Dio" (2011.) i "Sumrak Saga: Praskozorje 2. Dio" (2012.) - Stewart se pojavila u zreloj romantičnoj komediji "Adventureland" (2009.), nezavisnoj drami "Dobrodošla k Rileyjima" (2010.) i biografskoj drami "Runaways" (2010.). Bili su to jasni pokazatelji da Stewart ne želi da je publika doživljava isključivo kao Bellu Swan.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTERA IZ FILMA" POGLEDAJTE OVDJE:

Drugi pokušaj guranja Stewart u glavnu struju dogodio se 2012., kad je u filmu Ruperta Sandersa "Snjeguljica i lovac" odigrala Snjeguljicu. Premda je ta verzija bajke braće Grimm doživjela solidan uspjeh, vrlo je brzo prokazana kao pokušaj umatanja klasične priče u mračnu i cool estetiku akcijskih filmova i filmova o superjunacima.

Stewart se nakon "Sumrak sage", "Snjeguljice" i turbulencija u privatnom životu pritajila te dvije godine nije radila. Kad se 2014. vratila filmu, uloge u dramama "Čuvarica" i "Oblaci nad Sils Marijom" protumačene su kao njezin novi umjetnički manifest - raskrstila je s blockbusterima i okrenula se izazovnim projektima i ulogama.

Tijekom narednih 10 godina, a želeći pronaći svoje mjesto u filmu, Stewart se okušala u raznim žanrovima. Nisu svi njezini eksperimenti dali rezultate, no taj će se period u njezinoj karijeri svakako pamtiti po ulogama u zapaženim i hvaljenim djelima poput "Stilistice" (org. "Personal Shopper", 2016.), "Određenih žena" (2016.) i "Spencer" (2021.).

"Ljubav i krvoproliće", drugi dugometražni film redateljice Rose Glass ("Sveta Maud"), pokazuje da Stewart još uvijek traži neobične uloge i filmove. Ona u njemu igra Louise "Lou" Langston, povučenu upraviteljicu teretane u gradiću u saveznoj državi New Mexico u Americi. Njezin je otac lokalni kriminalac (igra ga Ed Harris), sestra joj je zarobljena u braku sa zlostavljačem i preljubnikom (Jena Malone i Dave Franco), a ona vježbačima u teretani prodaje ilegalne steroide. Njezin besciljni život, međutim, ubrzo poremete dva događaja. Prvo je agenti Saveznog istražnog ureda počnu ispitivati o njezinom ocu, a zatim u njezin grad i njezinu teretanu uđe Jaqueline "Jackie" Cleaver (Katy O‘Brian), bodybuilderica koja putuje na veliko natjecanje u američkom gradu Las Vegasu.

"Ljubav i krvoproliće" u hrvatska kina dolazi 1. kolovoza, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi "Šalabahtera iz filma" donosi dva razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:02