SV. FILIP I JAKOV

Stiže FJAKA: Jedini horor film festival u Hrvatskoj ove godine prikazuje domaće filmove i dovodi legendarne Kojote

FJAKA Horor film festival

 Press/
Šesti FJAKA film festival, još uvijek jedini horor film festival u Hrvatskoj, i ove godine kroz dva dana priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe

U organizaciji udruge Super 8, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, 5. i 6. svibnja u prostorijama DKC Kino u Sv. Filip i Jakovu, održava se 6. FJAKA film festival, gdje će svi filmoljupci i ljubitelji dobre svirke imati priliku uživati u projekcijama hrvatskih horor filmova ‘Stric‘ i ‘Zora‘, gostovanju mladih redatelja filma ‘Stric‘ Andrije Mardešića i Davida Kapca, koncertu bendova Kojoti i Kamp kućice te izložbi fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova.

“FJAKA je dogurala do 6. izdanja. Iako nije jubilarno, iako nije slavljeničko, ovo izdanje je potpuno posebno. Po prvi puta na FJAKA film festivalu program sačinjavaju samo hrvatski filmovi, i to većinom mladih i vrlo uspješnih autora. Filmovi ‘Zora‘ (2020.) i ‘Stric‘ (2022.) te još pet kratkih filmova skupili su među sobom preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, a na vama je da procijenite jesu li zaslužili i više od toga”, kažu organizatori Vedran Eškinja, Roko Vodopija, Tereza Brzić i Anamarija Eškinja.

Tako nas na ovogodišnjem izdanju festivala očekuje film ‘Stric‘ (2022.), dugometražni igrani prvijenac mladih redatelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom i Rokom Sikavicom u glavnim ulogama.

Radnja filma u početku ostavlja dojam Jugoslavije u kasnim osamdesetima kada jedna obitelj dočekuje voljenog strica (Predrag Miki Manojlović) koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Radosni božićni ručak iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Čini se da ipak nisu 1980-e, a nije ni Božić. Osim svečane purice, nožem se može rezati napetost. Razvijan u sklopu ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij, Stric je mješavina obiteljskog psihološkog horora, društvene satire i crne komedije.

image

Film ‘Stric‘

Press/

Nastavak Zvizdana i kratkometražni filmovi

Na Fjaka film festival stiže i film ‘Zora‘ (2020.), novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske ‘Trilogije sunca‘ (Zvizdan, Zora, Suton). Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film ‘Zora‘ oduševio je hrvatsku kino publiku.

“U prvom dijelu trilogije, ‘Zvizdan‘, Matanić je suprotstavio ljubav i mržnju, u ‘Zori‘ čini isto suprotstavljajući intimnu obiteljsku dramu s neonacističkim pokretom u usponu. Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom vezanom za nestanak djeteta, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla - suočavanje i borba”, kažu organizatori.

image

Film ‘Zora‘

Press/

Na programu je i film ‘Posljednji bunar‘ (2017.), redatelja Filipa Filkovića, a osvojio je nagradu kao najbolji SF kratkometažni film na Festivalu znanstvenofantastičnog i horor-filma Vortex u američkoj državi Rhode Island, programski posvećenom nezavisnim filmovima međunarodnih autora. Filkovićev film, kojemu je to 23. nagrada po redu na međunarodnim festivalima, smješten je u 2037. godinu. Europa je u stanju potpunog raspada, a vlasnik posljednjeg bunara s pitkom vodom živi u Hrvatskoj.

image

Posljednji bunar

Press/

Sljedeći kratki film ‘Babajanja‘ (2022.), redatelja Ante Zlatka Stolice je esejistički dokumentarac s elementima horora. Vraćajući se u prošlost, narator pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim horor filmovima, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi. U istragu uključuje obitelj, rodbinu, stanovnike sela.

Dječje radionice filmskog stvaralaštva

Nakon što je 2020. godine na Fjaka film festivalu predstavljen kratki horor film ‘The Haunted Theatre‘, rezultat dječje radionice filmskog stvaralaštva, ove godine organizatori donose nagrađivane kratke horor filmove malenih zaljubljenika u 7. umjetnost iz ostatka Hrvatske.

Prvi film je ‘Unknown‘ (2021.), horor film filmske grupe EPISKOP iz osnovne škole braće Radića, Pakrac, koji donosi jezivu priču o online nastavi u vrijeme COVID pandemije. Film je osvojio prvu nagradu u kategoriji igranog filma na desetom Dubrovnik Film festivalu (DUFF), među 52 filma iz petnaest zemalja svijeta. Drugi film je ‘Humbara‘ (2020.), filmski produkt Ljetne škole filma Šipan. Mistična je i napeta to otočka avantura, nastala u COVID okruženju.

Koncert legendarnih Kojota

Nakon projekcija relavatnih hrvatskih horror filmova, u petak 5. svibnja očekuje nas koncert benkovačkog punk benda Kamp Kućice, a u subotu 6. svibnja koncert kultnog hrvatskog rock benda Kojoti.

image

Bend Kojoti

Press/

“Kamp Kućice su četveročlana punk rock grupa iz Benkovca. Pojavili su se, krajem 2015.godine iz podruma grada Benkovca kao proizvod 4 entuzijasta koji su htjeli raditi anti-servis glazbu u skladu sa svojim sposobnostima sviranja instrumenata. Punkerski izričaj se najviše osjeti u pristupu sviranju i nastupu - jednostavni, britki, sažeti tekstovi koji ne nude odgovore ni rješenja za životne dileme, neuspjehe i situacije. Kao još jedna ekskluziva ovogodišnje FJAKE, Kamp Kućice predstavit će svoj prvi album upravo u Sv. Filip i Jakovu“, napominju organizatori.

Sto milja daleko od nje, Razuzdan i lud, Izgubljen u svemiru, Hodala je pola metra iznad zemlje, Zajaši zmaja, Halucinacija i Trese, lupa, udara – samo su neki od velikih hitova koje su Kojoti prašili tijekom 90-ih na ovim prostorima, kada su i objavili tri studijska albuma – “Kojoti” iz 1995., “Halucinacija” iz 1996. i “Sex Disco Kung Fu” iz 1998. Ostavljajući publiku bez daha i pokazujući da je kemija među njima i dalje živa nakon velikog povratka na scenu, Kojoti su nedavno isporučili novo studijsko izdanje “Sve je pod kontrolom?” koje je odmah po objavi kod svih kritičara ocijenjeno kao jedno od najboljih izdanja godine. Nastupi Kojota uživo zaista su impresivni i posebna su atrakcija kojom bend svaki put iznova oduševi publiku, od klupskih svirki do nastupa na velikim dvoranskim i open-air festivalima.

PROGRAM

Petak, 5. svibnja

18:30 Otvorenje: izložba fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova

19:30 The Last Well (2012), 20 min

20:30 Stric (2022), 104 min

(Razgovor s autorima filma D. Kapcem i A. Mardešićem)

22:30 Svirka: Kamp kućice (BK)

Subota, 6. svibnja

18:30 Otvorenje: izložba fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filip i Jakova

19:30 Humbara (2020), 8 min

The Haunted Theatre (2020), 2 min

Unknown (2021), 4 min

20:00 Babajanja (2022), 15 min

20:30 Zora (2020), 120 min

22:30 Svirka: Kojoti (ZG/VK)

Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge "Napredak".

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:43