POLIMAC PREPORUČUJE

Roditelji često znaju posegnuti za tehnologijom kako bi zaokupirali pažnju djece. Horor M3GAN svojevrsno je upozorenje

Glumica Amie Donald utjelovila je M3GAN, a glas joj je dala Jenna Davis

 Supplied by LMK/ipa-agency.net/IPA/Profimedia
Kritičari Jutarnjeg raspravljaju o svim slojevima priče o čovjekolikoj lutki koja bi se za pet do deset godina lako mogla pojaviti na policama trgovina s igračkama

Osim izvora neizmjerne sreće, djeca su i velika obveza. Vjerojatno najveća. Traže maltene konstantnu pozornost, pogotovo dok su mala, dok uče kako svijet oko njih funkcionira. Čak i najorganiziranijim roditeljima uvijek nekako nedostaje još jedan par ruku da im ne propadne ono što su isplanirali. Kad se ne mogu osloniti na bake i djedove, tete i stričeve, a imućniji na dadilje, roditelji često znaju posegnuti za tehnologijom kako bi, makar nakratko, zaokupirali pažnju svoje djece, pogotovo dok su mala, dok su kraćih živaca.

Na početku hororca M3GAN upoznamo tročlanu obitelju koja ide na izlet. Otac je za volanom automobila, majka na suvozačevom mjestu, a na stražnjem je njihova 8-godišnja kći Cady (Violet McGraw). Iako im prometovanje im otežava gusti snijeg, roditelji su ustrajni i ne žele otkazati planove. Dok se oni pokušavaju snaći, Cady se na stražnjem sjedalu igra s robotskom igračkom koja je spojena na majčin tablet. Majka se u jednom trenutku okrene i kaže Cady da je vrijeme da ugasi tablet. Ocu se to ne sviđa jer on smatra da će Cady u tom slučaju postati nepodnošljiva. Nastupi prepirka, roditelji prestanu paziti na cestu i njihov se automobil sudari s ralicom. Roditelji poginu, a Cady preživi.

Skrbništvo nad Cady zatim preuzme njezina 30-i-nešto-godišnja teta Gemma (Allison Williams), robotičarka koja u tvrtki za igračke Funki. Gemma ganja karijeru te nema ni muža ni dečka. Evidentno je da joj djeca nisu u planu te da će teško žonglirati između brige o Cady i poslovnih obaveza. Njih dvoje ispočetka teško pronalaze zajednički jezik. Cady je smrt roditelja duboko potresla i zbog toga se zatvorila. Gemma bi joj rado pomogla, no ne može joj se posvetiti na pravi način jer svojim šefovima u Funkiju mora donijeti ideje za nove igračke.

Kada Cady vidi projekt na kojem Gemma radi, umjetno vrlo inteligentnu robotsku igračku ljudskog izgleda M3GAN, djevojčica svojoj teti kaže da bi voljela imati takvu igračku. Vidjevši da bi joj ta igračka mogla donijeti karijerni uspjeh koji priželjkuje, ali i pomoći oko Cady, Gemma je brže bolje završi. Cady se oduševi M3GAN i Gemma odluči da bi igračku najbolje mogla prodati tako što će šefovima pokazati njezin puni potencijal. Gemma na predstavljanje M3GAN povede i Cady. Tijekom demonstracije, Cady se rastuži zbog smrti svojih roditelja, a M3GAN je utješi, i to više nego dobro. Utješi je onako kako je možda Gemma dotad trebala. Ta scena oduševi Gemmine šefove i Funki joj dade još više novaca ne bi li usavršila M3GAN.

M3GAN tijekom tog razvojnog perioda postane pomalo svojeglava i opasna. Naime, lutka posao brige za Cadyjine osjećaje počne shvaćati malo preozbiljno te konfliktne situacije u koje djevojčica upadne krene rješavati na prilično brutalan način.

Film o opasnostima tehnologije producirali su majstori modernih horor filmova Jason Blum (franšize Paranormalna aktivnost i Podmuklo te filmovi Nevidljivi čovjek i Zla kob) i James Wan (Slagalica strave, Prizivanje i Zloćudno). M3GAN je koštao svega 12 milijuna dolara, a u kinima je već uprihodovao impresivnih 95 milijuna dolara.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o svim slojevima ove priče o čovjekolikoj lutki koja bi se za pet do 10 godina vrlo lako mogla pojaviti na policama trgovina s igračkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:58