KAKO SU BRAČANI ODGLUMILI TREĆIĆANE

POVRATAK NA MJESTO SNIMANJA Premijera filma 'Osmi povjerenik' održat će se na Braču

Prizor iz filma 'Osmi povjerenik'
 

ZAGREB - Premijera filma Ivana Salaja "Osmi povjerenik", nastaloga po istoimenom nagrađivanom romanu Renata Baretića, održat će se u petak, 5. siječnja na Braču, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Osmi povjerenik" dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma, a na bračkoj premijeri u supetarskom Kinu Mediteran film će uz redatelja predstaviti i glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Filip Šovagović, Ivo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić.

Radnja filma događa se na naujdaljenijem naseljenom otočiću Trećiću koji se službeno nalazi u Hrvatskoj, ali živi prema nekim svojim pravilima. Funkcionira i bez organizirane vlasti, ima dvije crkve i nijednog svećenika, a stanovnici se u svojoj maloj utopiji jako dobro snalaze i sami, skladni su i međusobno komuniciraju na tzv. trećićanskom.

Gotovo idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara, koji je na otok poslan po kazni, nakon namještenog skandala s prostitutkom, ne bi li ga se malo sklonilo iz javnosti. On bi, kao osmi vladin povjerenik, na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, no to se već na prvom koraku pokaže zahtjevnijim nego što je očekivao, kada se suoči s dijalektom koji razumije smo uz pomoć neobičnog prevoditelja.

Veći dio filma snimljen je na otoku Braču. Selo Škrip za potrebe snimanja postalo je Trećić te je u njemu snimljen veći dio interijera, brački svjetionik Ražanj postao je trećićanski svjetionik, trećićansku luku 'odigrala' je uvala Smrka, a luku Drgić iz 30-ih godina prošloga stoljeća uvala Splitska, ističe se u priopćenju.

Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživjeli stanovnici Škripjana i Nerežišća, uz pomoć Supetrana i mještana Milne. Najmlađi statisti dolaze iz dječjeg vrtića 'Mrvica', a iz Osnovne škole Supetar su najmlađi glumci u filmu, Katja Vuković i Luka Radanović, uz koje se pojavljuje i supetarski srednjoškolac Bruno Gabrijel Bešker. Trećićanske 'žudije' obukli su pripadnici počasne straže crkve sv. Martina iz Sumartina, a kostime za prikaz života iz tridesetih godina prošlog stoljeća ustupilo je bračko folklorno društvo Ciciljona.

Film će se u kinima prikazivati od 11. siječnja, a distributer je 2i Film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:51