STIŽE NA TV

Potresan dokumentarac o napadu na Mariupolj: ‘Gledanje Chernovljeva filma humanitarna je dužnost‘

Scena iz filma ‘20 dana u Mariupolju‘

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Vidimo prestravljenu djevojčicu kako jeca, oca koji žaluje nad tijelom sina tinejdžera koji je ubijen dok je igrao nogomet...

"Pomislio sam, moram učiniti više. Trebam učiniti više s trideset sati snimljenog materijala kako bih ispričao veću priču te dati više konteksta...", komentirao je novinar Associated Pressa i redatelj dokumentarnog filma "20 dana u Mariupolju" Mstyslav Chernov.

Spomenuti 94-minutni dokumentarac o prvim danima rata u Mariupolju, koji su producirali The Associated Press i PBS "Frontline", prepoznala je kritika, a film je primio i nagradu publike na Sundance Film Festivalu. Film će se moći pogledati na PBS-u.

Chernov te fotograf Evgeniy Maloletka i producent Vasilisa Stepanenko, njegovi kolege iz AP-a, ostali su posljednji međunarodni novinari koji su napustili grad.

Prije no što su pobjegli iz grada Chernov, Maloletka i Stepanenko su dokumentirali borbu na ulicama, ogromni pritisak na stanovnike opkoljena grada te napade koji su rezultirali smrću raznih ljudi, uključujući trudnice i djecu.

Autori filma zabilježili su šok i agoniju stanovnika bombardiranog grada, među kojima su se našli i pojedinci koji na prisustvo novinara nisu reagirali s odobravanjem, piše The Hollywood Reporter.

"Razumijem njihovu ljutnju. Njihova je zemlja napadnuta. To je i naša zemlja. I moramo ispričati njenu priču", rekao je Chernov.

"Vidimo prestravljenu djevojčicu kako jeca: ‘Ne želim umrijeti, nadam se da će uskoro biti gotovo‘; oca koji žaluje nad tijelom sina tinejdžera koji je ubijen dok je igrao nogomet; doktore ograničene nedostatkom antibiotika i lijekova protiv boli koji očajnički pokušavaju zbrinuti ozlijeđene; mrtvo tijelo bebe zamotano u plahti; pokapanja u masovne grobnice; ljude koji iz očaja i, ponekad, pohlepe pribjegavaju krađi. Kao što komentira jedan doktor, rat ima tendenciju istaknuti najbolje i najgore u ljudima", piše The Hollywood Reporter.

image

Evgeniy Maloletka, Vasilisa Stepanenko, Michelle Mizner i Mstyslav Chernov na Sundance Film Festivalu

Amy Sussman/Getty Images/Profimedia/Amy Sussman/getty Images/profimedia

"Ono što je najjasnije prikazano, osim ljudske tragedije, je, nastavlja THR, da su ratni dopisnici od vitalne važnosti, a tu su i hrabrost te dovitljivost koje moraju posjedovati kako bi mogli raditi u uvjetima koji su opasni po život".

"Film je očekivano težak za gledati, ali i nesumnjivo nužan – jedno je imati informacije, a sasvim drugo vidjeti beživotna tijela ljudi svih životnih dobi koji su postali žrtve neizrecivog zla. Gledanje Chernovljeva filma humanitarna je dužnost", piše Harper‘s Bazaar.

Ekipa The Associated Pressa, koja uključuje istraživačku dopisnicu Lori Hinnant, nagrađena je nagradom Pulitzer. AP-jevo ratno izvještavanje iz Mariupolja i šire osvojilo je i Pulitzera za fotografiju udarnih vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:05